2007. április 12-22.
  filmek | szekciók | mozik | időpontok | rendezők | a fesztiválról | sajtó | támogatóink

Besorolás alatt

Rendező: DICK, Kirby
korhataros.jpgThis Film Is Not Yet Rated
Amerikai Egyesült Államok, 2006
 
Rendezõ: Kirby Dick
Forgatókönyv: Kirby Dick, Eddie Schmidt, Matt Patterson
Operatõr: Shana Hagan, Kirsten Johnson, Michael Parry, Amy Vincent, Ben Wolf
Vágó: Matt Clarke
Zene: Michael S. Patterson
Szereplõk: Allison Anders, David Ansen, Darren Aronofsky, Jamie Babbit, Maria Bello, Atom Egoyan, Stephen Farber, Martin Garbus, Mary Harron, Richard Heffner, Wayne Kramer, Lawrence Lessig, Jon Lewis, Kimberly Peirce, Bingham Ray, David L. Robb, Kevin Smith, Matt Stone, Michael Tucker, Mark Urman, John Waters, Dr. Theresa Webb
Kópia: 35 mm
Színes
97 perc
 
Ez a film még nem korhatáros – hirdeti sokat ígérõen a film, ami nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy lerántsa a leplet az Amerikai Besorolási Bizottság hírhedten titokzatos tevékenységérõl, annak visszásságairól. A gerillaakció során mind a film készítõinek, mind a nézõknek remek alkalmuk nyílik harsány kacajra fakadni az eddig (és csakis eddig!) a névtelenség homályába burkolózó bizottsági tagok leleplezésén. E rettegett hivatalnokok kezében van a döntés, hogy kik mit láthatnak, és hogy a filmkészítõk milyen messzire mehetnek el az erõszak és a szex ábrázolásában. A gerillacsapat tagjai megfigyelés alatt tartják az MPAA-székházát, feljegyzik a rendszámokat, kihallgatják a dolgozókat, míg végül egy üresen álló õrbódéban rá nem bukkannak az alkalmazottak névsorára.
 
Mindeközben Kirby Dick anekdotázva elõvezeti az 1968 óta, a bizottság megalapítása után begyûjtött, eget rengetõ balfogásokat. A fiúk nem sírnak rendezõje, Kimberly Price felveti a sokat hangoztatott vádat, hogy a bizottság milyen engedékeny az erõszakot bemutató jelenetek esetén, ám milyen kérlelhetetlen általában a szex és különösen a nõi orgazmus ábrázolásakor. A The Coolert jegyzõ Wayne Kramer Maria Bello színésznõvel azon füstölög, hogy az utóbbi egy pillanatra felvillanó fanszõrzete miért jelentett a film számára „NC-17” (17 év alatt szülõi felügyelettel sem) besorolást. Atom Egoyan megmutatja, hogy melyik jelenet miatt jutott hasonló sorsra Az igazság fogságában. Az Irakról készült dokumentumfilm, a Gunner Palace rendezõje, Michael Tucker megkérdi: „Akkor a valóság is korhatáros?” Matt Stone pedig elárulja, hogy Trey Parker csak azért tette a bábozós szexjelenetet az Amerika kommandóba, hátha a film megkapja az „R” besorolást.


Vetítési időpontok:

április 20., Péntek 16:45 Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., tel.: 486-3400. Helyár: 890 Ft)
április 22., Vasárnap 17:15 Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., tel.: 486-3400. Helyár: 890 Ft)
 
2007 Titanic Fimfestival Budapest    |    powered by proaction