2007. április 12-22.
  filmek | szekciók | mozik | időpontok | rendezők | a fesztiválról | sajtó | támogatóink

Marie Antoinette

Rendező: COPPOLA, Sofia
marie.jpgAmerikai Egyesült Államok, 2006
 
Rendezõ: Sofia Coppola
Forgatókönyv: Sofia Coppola
Operatõr: Lance Acord
Vágó: Sarah Flack
Zene: Brian Reitzell, Stuart Wilson, Richard Beggs
Szereplõk: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Judy Davis, Rip Torn, Rose Byrne, Asia Argento, Molly Shanon, Shirlye Henderson, Danny Huston, Marianne Faithful, Mary Nighy, Sarah Adler, Jamie Dornan, Aurore Clement
Kópia: 35 mm
Színes
123 perc
 
A film DVD-kiadásának magyarországi forgalmazója a Fórum Home Entertainment.
 
„Íme, a szem bonbonja!” Talán ez lehetne a mottója Sofia Coppola egyszerre korhû és modern filmjének, melynek középpontjában az a bájos királyi fõ áll, mely csakis a „vége” fõcím után hullhat porba. Képmutatás volna azt állítani, hogy a fényûzõ kosztümök között, fülbemászó popdalocskák kíséretében Versailles-ban parádézó Kirsten Dunst ne nyújtana kellemesnek mondható látványt. Csakhogy az író-rendezõ második, áttörést jelentõ nagyjátékfilmjéhez (Elveszett jelentés) képest a jelen film valóban oly habkönnyû, mint egy szem bonbon. A Marie Antoinette elsõsorban azoknak a tinilányoknak, fiatal nõknek szól, akiknek könnyen fejükbe száll a fényûzõ luxus fantasztikus, pezsgõ élménye. Akár a jó háttérzene esetében, a filmben megcsendülnek az alapvetõ vizuális hangjegyek, de finomságokra, bonyolult mélységekre ne számítson senki. A film ugyanakkor becsülettel teljesíti saját vállalását. Abban a pillanatban, hogy Marie Antoinette aranyszegélyes hintaján átlépi Franciaország határát, meztelenre kell vetkõznie, hogy megszabaduljon mindentõl, ami Ausztriára emlékeztethetné. Ettõl a történeti hûséghez igazodó pillanattól fogva a film a ranggal és kiváltságokkal járó aranykalitkát, valamint a benne élõk magatartását, e kettõ függõségi viszonyait vizsgálja. Egy pillanatra sem tekint ki a diplomáciai sakkjátszmák, a társadalmi környezet távol esõ valóságára: a forradalom küszöbén álló Franciaországra.
 
Mire a lázongó tömeg összegyûlne, a film véget is ér. Marie Antoinette elszigeteltsége népétõl és annak sanyarú sorsától nem is lehetne teljesebb. Coppola gondosan kerüli a drámai erejû történelmi tények felhasználását: a királyné becsületén foltot ejtõ, hírhedt nyakékügyet, a menekülõ királyi család véletlen leleplezõdését, a királyi pár bebörtönzését és végül lefejezését. A film – bár lehet, könnyed szórakozást ígér – garantáltan nem fog egy gimisnek sem segíteni abban, hogy tanulás nélkül megússza a töri tesztet.

Vetítési időpontok:

április 19., Csütörtök 21:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., tel.: 486-3400. Helyár: 890 Ft)
április 21., Szombat 16:45 Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., tel.: 486-3400. Helyár: 890 Ft)
 
2007 Titanic Fimfestival Budapest    |    powered by proaction