.

Hajnali mentőakció

Szekció: Amerika felfedezése
Rendezte: Werner Herzog


Rescue Dawn
Amerikai Egyesült Államok, 2006

Rendező: Werner Herzog
Forgatókönyv: Werner Herzog
Operatőr: Peter Zeitlinger
Vágó: Joe Bini
Zene: Klaus Badelt
Szereplők: Christian Bale, Steve Zahn, Jeremy Davies, Zach Grenier, Pat Healy
Kópia: Blue Ray; Színes
120 perc

http://rescuedawn.mgm.com/
www.gibraltarfilms.com/
Magyarországon forgalmazza a Fórum Home Entertainment.


Előzetes


Werner Herzog 1997-ben dokumentumfilmben dolgozta fel a német származású amerikai pilóta, Dieter Dengler történetét, aki a vietnami háborúban Laosz felett lezuhant, hadifogolytáborba hurcolták és brutálisan megkínozták. Dengler amerikai és vietnami fogolytársakkal megszökött a táborból, és dacolva az éhezéssel, a dzsungel veszélyeivel, végül megmenekült, amikor egy amerikai helikopter felfedezte a csapatot a levegőből.

A Hajnali mentőakcióban Christian Bale élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja Dengler szerepében. Nagyszájú amerikai katona, megalázott fogoly, messianisztikus törvényen kívüli • Bale a szerep egyes vetületeit olyan szenvedélyes erővel alakítja, hogy Herzog múzsájának, Klaus Kinskinek hasonlóan felejthetetlen játékát juttatja eszünkbe. Az operatőri munka is lenyűgöző, noha egyszerűbb és közvetlenebb, mint Herzog korábbi filmjeiben - a forgatókönyv lendületes.

„A film egyértelműsége az erénye. A néző eltöprenghet, Herzog vajon miért épp most készítette el ezt a filmet? Nos, Dengler »egy titkos háborúban« esik fogságba, amelyet Amerika azért visel, hogy kirántsa magát a kátyúból. A laoszi őrök és parasztok részéről brutális ellenségesség fogadja. Megkínozzák, semmibe véve a genfi konvenciót. Ismerősen hangzik?” (Noah Cowan)

Hasonló filmek:
Börtönvonat Yumába Elah völgyében
Fegyverek és emberek Fél Nelson
Loren Cass Test/Antitest
« Március 26-Április 5. »
KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   


.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2008 Kapcsolat » powered by proaction »