.

Cité Soleil kísértetei

Szekció: Filmdokk
Rendezte: Asger Leth


Ghosts of Cité Soleil
Dánia, Amerikai Egyesült Államok, 2006

Rendező: Asger Leth
Forgatókönyv: Asger Leth
Operatőr: Frederik Jacobi, Asger Leth, Milos Loncarevic
Vágó: Adam Nielsen
Szereplők: Winson „2Pac” Jean, Wyclef Jean, James „Bily” Petit Frère, Éleonore „Lele” Senlis
Kópia: 35 mm
Színes
88 perc
www.ghostofcitesoleil.com
Kapcsolat: Dán Filmintézet


A haiti Cité Soleil nyomornegyedében 2Pac és Bily a hírhedt bandavezérek krémjéhez tartoznak – gyalogságuk tagjait csak chimère-eknek, azaz szellemeknek hívják. Haiti előző elnöke, Jean-Bertrand Aristide állítólag ezeket a chimère-eket bérelte fel, hogy támadják meg ellenfeleit.

2Pac és Bily nagy álmokat dédelgetnek, melyek néha szembekerülnek egymással. Mindketten ugyanabba a nőbe, Lelébe, a francia szociális munkásba szeretnek bele, aki még azután is vonzódik hozzájuk, hogy megismeri az élethez és a halálhoz való viszonyukat. 2Pac és Bily katonái olykor összetűzésbe kerülnek, hiszen ha mindenki fegyvert és dzsointot hord magánál, egy kis feszültség könnyen felgyorsíthatja a szívverést. A hűbéri viszony állandóan változik 2Pac és Bily, a bandavezérek és a politikusok, Aristide és a lázadók között. Bily nagykutya akar lenni és csatlakozni Aristide politikai pártjához. 2Pacnek azonban elege van Aristide-ból, neki az az álma, hogy letehesse a fegyvert, hogy helyette rapszövegekkel csatázhasson.

„A rendező, Asger Leth figyelemreméltó betekintést nyújt a bandák életébe azokban a hónapokban, amelyek Aristide bukásával végződtek 2004-ben. A végeredmény egy karibi eposz családról, szerelemről és erőszakról. A kamera bámulatos intimitást teremt meg, legyen szó hálószobai románcról vagy akár utcai harcról. Mindent áthatnak a színek, minden felület izzik a forróságtól.” (Thom Powers)

Hasonló filmek:
Brando Cirkusziskola
Libériai vaslédik Spielberg Spielbergről
« Március 26-Április 5. »
KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2008 Kapcsolat » powered by proaction »