.

Hivatalosan is elkezdődött a Titanic

Ünnepélyes nyitógála keretében indult 15. útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A nyitógála vendégeinek a Börtönvonat Yumába című amerikai filmet vetítették. Az alkotás előtt bemutatták a fesztivál hivatalos spot-filmjét, melyet minden előadás előtt láthatnak a nézők (spot-film). A rendezvényen megjelenteket korábbi Titanicos élményeikről kérdeztük.

”Kicsinek indult, nagyra nőtt.” - nyilatkozta Báron György, a Fesztivál versenyprogramjának korábbi zsűritagja. A kritikus a Fesztiválon bemutatásra kerülő dokumentumfilmeket emelte ki a látnivalók közül.

A Kossuth-díjas filmrendező, Szomjas György örökös vendége a Titanic-nak: „Leginkább annak örülök, hogy nyomon tudom követni az Európán kívüli éves filmes termést”. Az első magyar western („eastern”) rendező (Talpuk alatt fütyül a szél), az Elmore Leonard regényéből készült nyitófilmmel kapcsolatban megjegyezte, hogy az eredeti 1957-es változat a Ben Wade és a farmer az egyik kedvenc westernje.

„Már a kezdetek óta részt veszek a Titanicon. Ez az én generációm fesztiválja.” - mondta el Mundruczó Kornél köszöntő beszédében. A rendező, aki az idei rendezvény zsűrijének magyar tagja, értékőrző és hiánypótlóként jellemezte a fesztivált, hiszen itt olyan filmek kerülnek bemutatásra, melyek hivatalos forgalmazói úton nem jutnának el hazánkba.

„Igény van a minőségi mozgóképre, ez a rendezvény ennek ad teret. Nagyon kíváncsi vagyok a Mexikói mozaik blokkra és Olivier Assayas Borading Gate című filmjére is.”

Vágvölgyi B. András újságíró elmondta, hogy ő a nyitófilm szerzőjének nagy rajongója. A fesztiválon egyébként az amerikai filmeket várja leginkább, és Olivier Assayas Boarding Gate című filmjét.

Schubert Gusztáv, a Filmhu főszerkesztője már látta a filmet, és érdekes neowesternnek tartja: - „ A film - hasonlóan  frissen készült műfajtársaihoz - teljesen aktuális, mai kérdéseket boncolgat, tökéletesen illeszkedve a vadnyugati környezetbe.„ A filmkritikus a Fesztiválon legjobban a távol-keleti, különösen a japán, és a mexikói filmeket várja, valamint azokat, amelyeket az Amerika felfedezése szekcióban vetítenek majd.

Böszörményi Gábor, a Mozinet főszerkesztője nagyra tartja a fesztivál ”gyöngyhalász-módszerét”, hogy olyan filmeket láthat a világ legkülönbözőbb tájairól, amiket Magyarországon egyébkent nem.

Vincze Teréz, a Metropolis főszerkesztője is már a kezdetektől lelkes fesztivállátogató: „Többek között ennek a fesztiválnak köszönhetem a távol-keleti filmművészet iránt táplált szerelmemet, illetve, hogy mindenki másnál korábban láthattam olyan rendezők munkáit, akik csak jóval a Titanic-os szereplésük után futottak be nemzetközileg.

Csákvári Géza a Népszabadság kritikusa úgy látja, hogy a Fesztivál érdekes fejlődésen ment keresztül az évek során. - ” A rendezvényre jellemző, hogy olyan alkotókat és filmeket ismerhet meg a közönség, amiket azelőtt sehol. A Titanic arculata és felfogása most a piaci viszonyokkal együtt változott meg. Ennek egyértelmű jele, a versenyprogram immár harmadik alkalommal történő meghirdetése. A Titanic, a számos hazai filmfesztivál között is meg tudta őrizni színvonalát és vezető pozícióját.
Csákvárit a bemutatásra kerülő amerikai függetlenfilmek és az ázsiai alkotások töltik el várakozással.


További híreink

A mozikban a Csak egy szerelmesfilm
A nevezésről
Emberi jogok és perspektívák
Ami a Titanicról lemaradt - a mozikban a Control
A 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógálájáról készült rövidfilm
Wolfgang Petersen és Szabó István is csatlakozik a TCM Classic Shorts Rövidfilmverseny zsűrijéhez - a versenyre a közép-európai régióból is várják a jelentkezőket
S. Darko - május 18-án kezd forogni a Donnie Darko folytatása
Először Cannes-ban lesz látható a Vakság
Révbe ért 15. alkalommal is
Északi zene és krimi a Titanic legnagyobb győztesei
Olivier Assayas veszedelmes viszonyai
Erotika német módra
„Szeretem a nyitott befejezéseket”
Mexikóváros – Budapest, a Titanic Fesztiválért nem is akkora táv
Sundance nyitófilm zárja a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Fekete komédia New Yorkból
Egy este négy moziban
Titanic Parti a Gödörben - hangulatjelentés
Blu-ray a Titanicon
Véres dán akciófilm premier plánokban - szakemberek a forgatókönyvről
Esküvő a Titanicon
Zavartalan közlekedés a Titanic-on a sztrájk ideje alatti is
„A közértes már arcról ismer” - Vörösmarty körkép
Forgatókönyvírók a Titanicon
Kedden újra láthatja a közönség a nagysikerű cseh báb-horrort
Közönségtalálkozó a Virágzó narancsfák rendezőjével
Virtuálisan öltöztethető Krisztus és halott nyúl
Gyönyörű nők Vietnámból
Török Ferenc kedvence nyitja a Titanicot
Csütörtökön kihajózunk
Batman a Gladiátor ellen
Arany Tekercs díjas az Egy éjszaka egy városban
Versenylázban a Titanic
Amerika, Izland és Oroszország már biztosan versenyben vannak a Titanicon
A Cselek (Sztuczki) a Titanicon
Egy hónap múlva itt a Titanic!
A Nyomozó és a dánok
Egy közvélemény-kutatás szerint a Katyn a legjobb lengyel film
1939-es lengyel expedíciós film a Himalájáról
Jameson Dublin Nemzetközi Filmfesztivál
Scrosese rockfilmje nyitja a Berlinalét!
Rotterdami versenyfilmek
Bérgyilkos vígjáték nyitja a 2008-as Sundance Filmfesztivált
« Március 26-Április 5. »
KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2008 Kapcsolat » powered by proaction »