.

RENDEZŐK


Michael Albright
A Project of Moonshine szervezet alapítója, valamint dokumentumfilmjeinek rendezője és vágója is egyben. Egyetemi tanulmányait a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetemen végezte, majd New Yorkban, Albert Maysles-nél, a cinema direct egyik úttörőjénél gyűjtött gyakorlati tapasztalatokat.
Tomas Alfredson
1965-ben született a svédországi Lidingőben. Autodidakta módon tanulta a filmezést, majd több tévésorozatot és rövidfilmet is forgatott. A népszerű Killinggänget csoport tagja (a társulást hét kabaréművész alkotja, akik szinte mindig telt ház előtt lépnek fel Svédország színpadain, és több kacagtató tévéműsort is készítettek közösen).
Olivier Assayas
1955-ben született Párizsban. A neves francia forgatókönyvíró, Jacques Rémy fia, édesanyja pedig magyar. A Francia Nemzeti Képzőművészeti Egyetemen szerezte a diplomáját Párizsban. 1994-ben tagja volt a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének. Azon első alkotók egyike, akik felfedezték az ázsiai filmet Európa számára.
Jan Balej
1958-ban született. A Fimfárum 2. című animációs szkeccsfilmben való részvételéért 2007-ben Cseh Oroszlán-díjat nyert a legjobb látványterv kategóriában Pavel Koutskýval, Petr Posszal és Martin Velísekkel megosztva.
Bappaditya Bandopadhyay
1970-ben született. Filmes munkássága mellett költőként is elismert.
Faouzi Bensaidi
1967-ben született a marokkói Meknes-ben. Tanulmányait a rabati drámatagozatos középiskolában, majd a párizsi konzervatóriumban végezte. Első nagyjátékfilmje, a Mille mois két díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon 2003-ban.
Ole Bornedal
1959-ben született a dániai Nørresundbyban. Filmes munkásságán kívül gyakran dolgozik színházban, rádióban és a televíziónál is – íróként és rendezőként egyaránt. 2001 és 2005 között az Aveny Színház vezetője volt.
Serge Bozon
1972-ben született Franciaországban. A kilencvenes évek közepén színészként kezdett dolgozni a film világában, rendezői bemutatkozása az 1998-as L’Amitie volt.
Simón Bross
1960-ban született Mexikóban, Firenzében járt filmiskolába. A Garcia Bross és Társai cég rendezőjeként a legismertebb és legtöbbször díjazott rendező Latin-Amerika reklámvilágában. Társproducere volt két filmnek, a Ki a pokol az a Julietnek (1997) és a Második századnak (1999), valamint producere több mint húsz rövidfilmnek. A Rossz szokások az első nagyjátékfilmje.
Israel Cárdenas és Laura Amelia Guzmán
Israel Cárdenas
1980-ban született a mexikói Monterreyben. 2001-ben megalakította a Blueberry Films nevezetű céget és videoklipek, reklámok és rövidfilmek gyártásával foglalkozott. A Cochochi az első nagyjátékfilmje.

Laura Amelia Guzmán
1980-ban született Santo Domingóban, a Dominikai Köztársaságban. Kubában a Nemzetközi Film és Televíziós Iskolában tanult. Számos rövidfilm operatőre. A Cochochi az első nagyjátékfilmje.

César Charlone
1958-ban született Montevideóban, a São Paolo-i Nemzetközi Filmakadémián tanult. Fernando Meirelles Isten városa című filmjének fényképezéséért Oscar-díjra jelölték, Meirelles Az elszánt diplomata című filmjének operatőri munkájáért pedig a Brit Filmakadémia jelölte díjra. Az Ahová a pápa is gyalog jár az első rendezői filmje.
Emmanuelle Cuau
1964-ben született. Az Institut des Hautes Etudes Cinematique-on végzett. Forgatókönyvíróként olyan rendezőkkel dolgozott, mint Pascal Bonitzer vagy Jacques Rivette.
Dean DeBlois
1970-ben született Kanadában. A Sheridani Egyetemen végzett, 1994 óta a Walt Disney stúdió munkatársa, ahol részt vett a Mulan és az Atlantis elkészítésében, a Lilo és Stitch című animációs filmnek pedig társrendezője volt.
Kim Dong-Hyun
1966-ban született Szöulban. Rendezőasszisztensként kezdte pályafutását majd rövidfilmeket forgatott. Első nagyjátékfilmje, az A Shark 2005-ben a pusani filmfesztivál nyitófilmje volt.
Kerry Douglas Dye és Jordan Hoffman
Kerry Douglas Dye 1974-ben született Philadelphiában. 1995-ben diplomázott a New York Egyetem film szakán. Itt ismerkedett meg a kilencvenes évek elején Jordan Hoffmannal. Első közös nagyjátékfilmjük, az Ultrachrist!, egy szatirikus vígjáték 2004-ben jelent meg DVD-n az Egyesült Államokban. A Test/antitest forgatókönyvét Dye a saját, a kényszerbetegségek ellen folytatott küzdelme alapján írta, de a véresebb részek szerencsére csak a képzelet szüleményei.
Enrique Fernández
Az uruguayi Melóban született. Forgatókönyvíróként, rendezőasszisztensként és operatőrként dolgozott Uruguayban és Németországban. Az Ahová a pápa is gyalog jár az első rendezői filmje.
Pascale Ferran
1960-ban született Párizsban. A csók című rövidfilmjét 1990-ben beválogatták a cannes-i versenyprogramba. Később A holtakkal jobb kiegyezni Arany Kamerát nyert Cannes-ban. A Lady Chatterley több más elismerés mellett öt César-díjat gyűjtött be.
Ryan Fleck
1976-ban született a kaliforniai Berkeley-ben. Célja, hogy filmjeivel azt az érzést keltse a nézőben, hogy az emberek mindinkább megismerik a körülöttük lévő világot. A Fél Nelson az első önálló nagyjátékfilmje. Műveivel eddig 18 díjat nyert különböző fesztiválokon.
Francisco Franco-Alba
A kilencvenes években több tévésorozat-epizódot is rendezett. A Felégetett hidak az első nagyjátékfilmje.
Mimi Freedman
1961-ben született az ohiói Toledóban. Dokumentumfilmesként elsősorban Hollywood múltjáról készít filmeket.
Chris Fuller
1982-ben született Floridában, St. Petersburgben. A Loren Cass az első filmje.
Aszlan Galaszov
1967-ben született Vlagyikavkazban (Észak-Oszétia, Oroszország). Az ottani állami egyetemen szerzett diplomát irodalomból és nyelvtudományból. Ezt követően a Moszkvai Állami Egyetemen tanult, majd a washingtoni American Universityt látogatta, ahol művészettörténet és irodalom tárgyakból diplomázott, ezenkívül részt vett filmelméleti, illetve olasz és francia filmművészeti kurzusokon is. Galaszov a Moszkvai Filmintézet tagja. A Megjöttek a fecskék az első nagyjátékfilmje.
Grant Gee
Angliában, Plymouthban született, és az Oxford, valamint az Illinois Egyetemen tanult Urban-Champaignben. Dokumentumfilmjei a Radioheadről és a Gorillazról – a Meeting People Is Easy és a Demon Days: Live at the Manchester Opera House – több Grammy-jelölést is kapott A legjobb játékfilm terjedelmű videó kategóriában.
Paul Goldman
Melbourne-ben született, a Swinburne-i Egyetemen és az Ausztrál Nemzeti Filmművészeti Egyetemen tanult. Több mint kétszáz videoklipet forgatott, és 2005-ben John Hillcoat Ghosts… of the Civil Dead című horrorfilmjének operatőre volt. A Külvárosi ámokfutás a harmadik rendezői játékfilmje.
Leslie Greif
1960-ban született Hollywoodban. Producerként, rendezőként és íróként már minden létező műfajban kipróbálta magát, és a filmjeivel mindenki ízlését ki tudja szolgálni.
Bahman Grobadi
1969-ben született az iráni Kurdisztánban, Banéban. Teheránban tanult filmkészítést. Abbas Kiarostaminál dolgozott rendezőasszisztensként és színészként Samira Makhmalbaf-nál. Számos rövidfilmet készített, első játékfilmje, a Zamani barayé masti asbha (A lovak részegségének ideje) megkapta a Camera D’Or-t és a FIPRESCI díjat a 2000-es Cannes-i Filmfesztiválon.
Paul Haggis
1953-ban született Kanada Ontario tartományának London városában. A hetvenes évek derekától televíziós sorozatokat rendez, ír és gyárt (thirtysomething, EZ Streets). Forgatókönyvírói rangját olyan filmekkel alapozta meg a közelmúltban, mint az Oscar-díjjal jutalmazott Millió dolláros bébi, A dicsőség zászlaja, a Casino Royale vagy a Levelek Iwo Jimáról. Első önálló játékfilmrendezése, az Ütközések (amely saját forgatókönyvéből készült) 2006-ban elnyerte a legjobb film és a legjobb forgatókönyv Oscar-díját.
Quang Hai Ngo
A Hanoi Filmművészeti Egyetemet végezte el, majd Vietnam egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő, vezető színésze lett. Tran Anh Hung rendező (A zöld papaja illata, A riksás fiú) vette a szárnyai alá a kilencvenes években, Quang Hai pedig filmkészítői képességeinek kiteljesítésére koncentrált – úgy tűnik, a kamera mögött és előtt egyaránt profi. A Pao története az első rendezői nagyjátékfilmje.
David Hausen
Egy díjnyertes produkciós cég, a Surreel elnöke. Producerként és operatőrként az elmúlt tizenöt évben közreműködött dokumentumfilmek, reklámok, játékfilmek és videoklipek készítésében. A Red Hot Chili Peppers: Cím nélküli doksi Hausen első rendezői munkája.
Werner Herzog
1942-ben született Münchenben. Első filmjét Herakles címmel 19 éves korában forgatta. Öt évtizedes pályája során játékfilmek, dokumentumfilmek és rövidfilmek tucatjait készítette el, de írt prózát, és operaelőadásokat is rendezett.
Andrzej Jakimowski
1963-ban született Varsóban. A Varsói Egyetemen filozófiát, a katowice-i Sziléziai Egyetemen pedig rádiós és tévés rendezést tanult.
Guo Jing és Ke Dingding
Guo Jing
1976-ban született Sanghajban. A Fudani Egyetemen tanult újságírást. Vágóként és rendezőként dolgozott a televízióban. Ke Dinglinggel közösen produkciós céget alapítottak.

Ke Dingding
1965-ben született Sanghajban. Elektromos mérnök és operatőr végzettsége van, főként a kínai televízióban dolgozik. Guo Jinggel közösen 2003-ban készített, Fruitful Summer című dokumentumfilmjéért Joris Ivens-díjjal tüntették ki.

Arne Johnson és Shane King
Arne Johnson
1968-ban született San Franciscóban. Dolgozott filmkritikusként, újságíróként, filmfesztivál-szervezőként és forgatókönyvíróként. Cala ‘n’ Ala Honey Baked című első Super 8-as filmjét középiskolás korában évfolyamtársával, Shane Kinggel közösen készítette el. 20 évvel később ismét együtt dolgoztak, amikor ő írta King természetvédelmi témájú, The Park Files című filmjét. Kinggel közösen rádióműsort vezettek a dokumentumfilm-készítésről.

Shane King
Portlandben született, itt ismerte meg Arne Johnsont a középiskolában. Dolgozott operatőrként, vágóként és producerként, de mindmáig tanít dokumentumfilm-készítést és vágást a Film Arts Foundationben, a Bay Area Video Coalitionben és saját alma materében, a San Fransico-i Állami Egyetemen. The Park Files című oktatófilmje hét díjat nyert az International Wildlife Filmfesztiválon.

Daniel Junge és Siatta Scott Johnson
Daniel Junge
A wyomingi Sheridanban született, és a New York-i Egyetemen tanult filmkészítést. Számtalan televíziós munka és film alkotója.

Siatta Scott Johnson
A libériai Buchananban született, politikai újságírást tanult. Televíziós riporter és producer. A Libériai vaslédik az első filmje.

Abdellatif Kechiche
1960-ban született Tuniszban, de családja 1966-ban Franciaországba emigrált, és Kechiche Nizzában nőtt fel. Pályáját színészként kezdte az Arénes de Cimiez színpadán 1978-ban. Első rendezése, a La Fante á Voltaire egy Párizsban élő tunéziai fiatalember szerelmi életéről, két díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon 2000-ben. Második rendezését, a L’Esquive-et 2005-ben négy Cesar-díjjal jutalmazták, köztük a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díjával.
Baltasar Kormákur
1966-ban született Reykjavikban. Az Izlandi Színművészeti Akadémián végzett, majd színházban és filmekben kezdett dolgozni mint színész és rendező. Honfitársa, Fridrik Thor Fridriksson Ördögsziget (1996) és A világegyetem angyalai (1999) című filmjében vált nemzetközileg ismertté. Rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként egy Hallgrímur Helgason-regény adaptációjával, a 101 Reykjavikkal debütált 2000-ben, műve a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrijének díját, a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztivál FIPRESCI-díját és torontói Év felfedezettje-díjat is megkapta. 2006-os bűnügyi drámája, az Út a mennyországba amerikai koprodukcióban készült, főbb szerepeire olyan színészeket választott, mint Forest Whitaker és Julia Stiles.
Felicitas Korn
1974-ben született a németországi Offenbachban. A müncheni Televíziós és Filmakadémián tanult. A Felszínre törni az első játékfilmje.
Ivan Kravcsisin
1964-ben született az ukrajnai Sznyatinban. 1986-ban otthagyta az iskolát, hogy belsőépítészetet tanulhasson Lvovban, de egy évvel később már Kijevben tanult rendezőnek, és 1991-ben be is fejezte tanulmányait. A Tiltott zóna című dokumentumfilmjének egyik epizódját a 2004-es Berlini Filmfesztivál Prix Európa szekciójában vetítették. Ugyanebben az évben elnyerte a hazai Teletriumph díjat mint legjobb rendező.
Delphine Kreuter
1973-ban született Lyonban. A vizuális művész és fotós korábban már készített rövidfilmeket. Az 57 000 km közöttünk az első nagyjátékfilmje.
Murray Lerner
A philadelphiai születésű, Harvardon végzett Lerner az ipari filmkészítés területéről érkezett, számos díjnyertes zenei dokumentumfilm alkotója. Köztük említést érdemel az Oscar-díjra jelölt Festival!, amelyet 1963 és 1966 között forgatott a Newporti Folkfesztiválon, és amely az első ellenkulturális zenei fesztiválról szóló, moziforgalmazásban is bemutatott dokumentumfilm volt, megelőzve a Monterey International Pop Festivalt és a Woodstockot.
Asger Leth
1970-ben született Koppenhágában. Rendezőasszisztensként kezdte pályáját, több ízben édesapja, Jørgen Leth filmjeiben. Író és rendezőasszisztens volt Jørgen Leth és Lars von Trier dokumentumfilmjében, az Öt akadályban (2003). A Cité Soleil kísértetei az első egész estés dokumentumfilmje.
Jim Libiran
Író, költő, újságíró, dokumentumfilmes és tévés producer, aki Manila legszegényebb negyedében, Tondóban nőtt fel. Első egész estés filmje, a Törzs elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a Cinamalaya Függetlenfilm Fesztiválon.
Damir Manabai
1946-ban született, Simkent technikai főiskoláján tanult, majd a moszkvai VGIK-en film- és televíziórendezőként végzett 1978-ban. Nemzetközi elismerést Surzhekei című filmjével szerzett, amely Kazahsztán erőszakos kollektivizálásáról szólt.
James Mangold
1963-ban, New Yorkban született. A Kaliforniai Művészetek Intézetének film/videó programján kezdte tanulmányait. Rövidfilmjei gyorsan felhívták rá a figyelmet: 21 évesen íróként és rendezőként indulhatott a Disney-nél, ahol egy tévéfilmet és egy animációs filmet írt (Oliver és társai). Néhány évvel később a Columbia Egyetem filmiskoláján folytatta tanulmányait, ott írta meg a Heavy és a Cop Land forgatókönyvét.
Pia Marais
A johannesburgi születésű Pia Marais a Dél-Afrikai Köztársaságban, Svédországban és Spanyolországban nőtt fel. Mielőtt a film felé fordult volna, szobrászatot, majd fényképészetet tanult London, Amszterdam és Düsseldorf művészeti főiskoláin. A német filmakadémián (Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin) tanult filmrendezést. Casting direktorként és rendezőasszisztensként való tevékenykedése után a Neveletlenek a bemutatkozó nagyjátékfilmje.
Shane Meadows
1972-ben született Uttoxeterben. A Nottingham-i Filmközpontban végezte filmes tanulmányait, miközben egy kölcsönkért kamerával és baráti köre részvételével havonta leforgatott egy rövidfilmet. Első játékfilmjét (Kispálya) nemcsak íróként és rendezőként, de színészként is jegyzi. Több hollywoodi felkérést visszautasítva 1997 és 2002 között elkészítette Midland-trilógiáját skóciai hazájáról: a fekete-fehér 24/7 elnyerte a velencei fesztivál kritikus-díját, a Hol alszik Romeo? kultuszfilm lett hazájában, a Volt egyszer egy Közép-Anglia spagetti-western paródiáját pedig beválogatták a cannes-i fesztivál versenyszekciójába.
Yau Nai-Hoi
1968-ban született Hongkongban. Johnny To számos filmjének a forgatókönyvét ő írta a Barefoot Kidtől a Fogy az időn át a PTU-ig. A Megfigyelés alatt az első rendezői filmje.
Naghi Nemati
1977-ben született az iráni Ardebilben. Isfahanban, a Soureh Egyetemen tanult rendezést. Számos rövidfilmet rendezett, az Azok hárman az első nagyjátékfilmje.
Jeff Nichols
1978-ban született az arizonai Little Rockban. Az Észak-Karolinai Művészeti Főiskola filmszakának elvégzése után hat kisjátékfilmet írt és rendezett, valamint színészként és gyártási asszisztensként dolgozott, mielőtt elkészítette első játékfilmjét, a Shotgun Storiest.
Jacques Nolot
A franciaországi Marciacban született 1943-ban. Több darabot és forgatókönyvet is írt, játszott színpadon és számtalan filmben (olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luc Moullet, Claire Denis, Jacques Demy, François Ozon). André Téchiné J’embrasse pas című 1991-es filmjének társ-forgatókönyvírója, és az elmúlt harminc évben a rendező több filmjében is szerepelt. Saját rövidfilmjének és nagyjátékfilmjeinek rendezője, írója és szereplője is (ezek közül a L’Arrière pays című a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ifjúsági díját nyerte).
Juan Patricio Riveroll
1979-ben született Mexikóban. Néhány éves párizsi tartózkodás után visszatért Mexikóba, ahol tömegkommunikációt tanult az Iberoamericana Egyetemen. Filmkritikákat írt egy internetes oldalra, és tévéreklámok forgatásán asszisztált, majd néhány önálló rövidfilm után elkészítette első nagyjátékfilmjét, az Operát. Jelenleg a Marvin művészeti magazin film rovatának szerkesztője.
Rafael Rosal
1960-ban született Guatemalában. 1991-ben szerzett diplomát Kubában a Nemzetközi Film és Televízió Főiskolán. A Las Cruces az első nagyjátékfilmje.
Aleksi Salmenperä
1973-ban született, előbb építészetet tanult, majd 1996-ban kezdett filmezéssel foglalkozni. Első, Trespassing című rövidfilmjét a világ számos fesztiválja vetítette, és több díjat nyert. A Férfimunka a második játékfilmje.
Richard Schickel
1933-ban született Milwaukee-ban. A Wisconsini Egyetemen végezte tanulmányait, jelenleg Los Angelesben él. Ő az Egyesült Államok egyik legelismertebb filmkritikusa. Több tucat esszét publikált, számos könyve jelent meg, és bár ritkán látható a televízióban, több dokumentumfilmet is írt a moziról. Schickel egyben televíziós műsorok producere és rendezője is.
Peter Schonau Fog
Dániában, Fano szigetén született és a prágai FAMU filmfőiskolán, valamint a Dán Nemzeti Filmiskolában tanult filmkészítést. Számos rövidfilmet rendezett, többek között a Kis embert, amely különböző nemzetközi díjakat nyert. A sírás művészete az első nagyjátékfilmje.
Omar Shargawi
1974-ben született Koppenhágában dán anya és palesztin apa gyermekeként. Mielőtt filmes pályára lépett volna, standfotósként dolgozott. A Menj békével, Dzsamil a bemutatkozó nagyjátékfilmje.
Chris Stapp
Új-zélandi színész-rendező-zenész, leghíresebb szerepe Randy Cambell a Back Of The Y Masterpiece Television című kultuszsorozatban. Szereplőtársával, Matt Heathszel újra magukra öltötték a sorozatbeli szerepeket első nagyjátékfilmjükben, a Játszma az ördöggelben.
André Téchiné
1943-ban született a franciaországi Valence-d’Anger-ben. Pályáját a legendás Cahiers du Cinéma kritikusaként kezdte, első filmje (Pauline s’en va) 1969-ben készült és a Velencei Filmfesztiválon mutatták be.
Alkinos Tsilmidos
1966-ban született Melbourne-ben. Filmes tanulmányait 1988-ban fejezte be Swinburne-ben. Everynight… Everynight című fesztiváldíjas rendezése a Velencei Filmfesztiválon debütált, azóta független filmesként építi karrierjét. Szociális érzékenységű, megalkuvásoktól mentes munkáiról ismert.
Antonio González Vigil
1954-ben született a spanyolországi Vitoriában. Tanulmányait félbehagyva hatéves utazásra indult, melynek során bejárta Európát, Afrikát és Latin-Amerikát. Spanyolországba visszatérve kezdte el filmes tanulmányait. Filmes és televíziós produkciókban dolgozott rendezőként, producerként, íróként és művészeti vezetőként Spanyolországban, Chilében, Argentínában és Venezuelában. A Virágzó narancsfák az első nagyjátékfilmje.
Félix Viscarret
Rendező, forgatókönyvíró, producer, színész és vágó. Négy rövidfilm után A csillagos ég alatt az első nagyjátékfilmje.
Nobuhiro Yamashita
1976-ban született Aichiben. 1995–99-ig az oszakai művészeti egyetemen tanult. Itt a Hazy Life című filmmel diplomázott, amelyet aztán több mint tíz nemzetközi fesztiválon mutattak be. Későbbi filmjeit egy fiatal osakai rendezőkből álló mozgalom tagjaként rendezte.
Hitoshi Yazaki
1956-ban született Yamanashiban. A Nippon Egyetemen tanult filmrendezést. 1992-ben futott be egy vérfertőző kapcsolatról szóló lírai filmmel, de azóta nemigen hallatott magáról. A Szamócás süti a nagy visszatérése, amivel számos elismerést begyűjtött.
Ishii Yuya
1983-ban született Japán Saitama prefektúrájában. Az oszakai képzőművészeti főiskola filmszakán tanult. A főiskolán fél tucat sikeres rövidfilmet rendezett, amelyek több fesztiváldíjat is elnyertek Japánban. Jelenleg a Nihon Egyetem bölcsészkarának posztgraduális képzését végzi.

« Március 26-Április 5. »
KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2008 Kapcsolat » powered by proaction »