.

A FESZTIVÁLRÓL

16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Budapest
 
2009. március 26. - április 5.
 
A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 1993 októberében indult. 1998 óta elmondhatjuk, hogy eljutottunk oda, ahová kezdettől fogva szerettünk volna: a budapesti Titanic végérvényesen csatlakozott a nemzetközi fesztiválok vérkeringésébe; hivatkozási alappá vált a külföldi rendezők, filmcégek és kulturális intézmények körében. Független fesztivál lévén ezt csak apránként, lépésről lépésre tudtuk elérni. A stabil ízlés és a műfaji sokszínűség megtartása mellett, a közönségre végig odafigyelve, fokozatosan bővítettük a programot - de mindvégig merész témaválasztású és gondolatébresztő, független produkciókra építettünk; amelyek rendszerint kimaradtak a hazai mozi forgalmazásból. Évről évre szaporodott a teltházas vetítések száma, és 2000-től a kiadott jegyek száma már elérte a húszezret. 
 
2009. március 26. és április 5. között immár 16. alkalommal rendezzük meg a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, melynek törekvése, hogy egy filmművészeti leletmentő expedíció keretében évről évre elérhető közelségbe hozzon egy hajóderéknyit, a világ, kortárs filmtermésének legaktuálisabb művész-, kultusz-, botrány- és dokumentumfilmjeiből; csupa olyan alkotást, melyet a közönség Magyarországon eddig nem láthatott. 
 
Visszatekintve: a Titanic Fesztiválon ismerhették meg Quentin Tarantino, Atom Egoyan, John Woo, Alex Cox, Wong Kar-wai és Takesi Kitano műveit, Wallace és Gromit gyurmaanimációs kalandjait; továbbá olyan filmeket, mint a Tigris és sárkány, az Öngyilkos szüzek, a Straight Story, az Idióták, az eXistenZ, az Alul semmi, A vörös törpe, a Kölykök, a Shop-stop és a Veled is megtörténhet. A rendezvényt olyan művészek tisztelték meg személyes jelenlétükkel, mint Peter Greenaway, az Oscar-díjas Volker Schlöndorff, a kortárs kísérleti animáció ikercsillagaiként számontartott Quay fivérek, az amerikai független filmes Jon Jost, a kilencvenes évek egyik legmarkánsabb képvilágát megteremtő Philip Ridley, Enda Hughes, az észak-ír filmes csodagyerek, vagy Peter Delpeut, a Holland Filmmúzeum vezetője.
 
2008. április 3. és 13. között az arculatában megújult Titanic Filmfesztiválon minden eddiginél több film, ország, nemzetközi vendég és közönség vett részt. A tizenegy nap alatt, összesen több mint 15 ezren nézték meg a magyar filmforgalmazásba többségében sohasem kerülő, 65 különleges filmet a Fesztivál négy helyszínéül szolgáló Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi és a Vörösmarty mozikban, valamint az Örökmozgó Filmszínházban. Külön örömünkre szolgál, hogy a Fesztivál valamennyi helyszínén megdőltek a tavalyi nézőszámok, mely nagyon fontos eredmény, különösen most, amikor a mozik nézőszáma évről évre fogy.

Hivatalos honlapját minden várakozást felülmúlóan sokan keresték fel: 26 000 látogatót és 205 000 oldalletöltést regisztráltunk. A sikerre való tekintettel a Titanic legénysége úgy döntött, hogy év közben is aktív és információkkal bővített honlapként üzemeltetjük (www.titanicfilmfest.hu). Az oldal 2007. november végén teljes arculatváltás után tartalmilag és külsejében is megújult.

A háromtagú nemzetközi zsűri, GRAINNE HUMPHREYS, a Dublini Filmfesztivál igazgatónője, MAREK DOBES cseh rendező, forgatókönyvíró, valamint MUNDRUCZÓ KORNÉL magyar filmrendező a 8 ezer Eurós Hullámtörők-díjért induló 8 alkotásból álló versenyfilmes mezőnyt színesnek és színvonalasnak értékelte. Legerősebbnek az izlandi BALTASAR KORMÁKÚR Vérvonal (Jar City) című bűnügyi történetét tartották, mely „egyszerre ad valós, és ironikus képet a mai Izland világáról.”

Horváth György
 
Fesztiválkapitány


« Március 26-Április 5. »
KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2008 Kapcsolat » powered by proaction »