.

FEHÉR NÁSZÉJSZAKA

Szekció: Északi fények
Rendezte: Baltasar KormákurA 16. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL KÖZÖNSÉGDÍJAS
FILMJE

White Night Wedding
Izland, 2008
Rendező: Baltasar Kormákur

www.blueeyes.is

Rendező: Baltasar Kormákur
Forgatókönyv: Baltasar Kormákur, Ólafur Egilsson; Operatőr: Bergsteinn Björgúlfsson; Vágó: Elísabet Ronaldsdóttir; Zene: Sigurður Bjóla, Jón Ólafsson; Szereplők: Hilmir Snær Guðnason, Margrét Vilhjálmsdóttir, Laufey Elíasdóttir, Ólafur Darri Ólafsson
Kópia: 35 mm; Színes; 96 perc; Vetítési nyelv: izlandi hang, angol felirat, magyar hangalámondás

A film Csehov Ivanovját egy Izland északi partjainál fekvő szigetre ülteti át. Jon, az irodalomprofesszor elvenni készül volt diákját, Thorát, aki a sziget legtekintélyesebb családjának sarja. A közelgő esküvőt anyagi viták és Jon múltja is veszélyezteti. Ez már nem az első házassága lesz a férfinak, és a nász legnagyobb akadályává az első feleségével szemben érzett bűntudat és saját kiválóságának megrendülése válhat. Ahogy erre Thora is felhívja a figyelmét, Jon hajlamos túlbonyolítani a dolgokat.

„Kormákur Izlandon színházi rendezőként is elismert, és legújabb filmjében ügyesen kombinálja filmes és színpadi tapasztalatait. A film hangulata épp annyira emlékeztet a Szentivánéji álom, mint Csehov műveinek világára. A nagyon szépen vágott és felépített mű ide-oda jár jelen és múlt között, amivel a bizonytalanság érzetét hozza létre, és remekül tükrözi a karakterek fizikai és érzelmi helyzetét. A rendező ravaszul eljátszik a színpadi konvenciókkal és Csehov szimbolikus nyelvével.” (Steve Gravestock)


Április 2-án, csütörtökön a Toldi moziban a Fehér nászéjszaka 21.15-kor kezdődő vetítése után vendégünk a film rendezője, Baltasar Kormákur!

Hasonló filmek:
Borzasztó boldog Felsőbb erő
A jelölt Odalenn
Szauna
« Március 26.-Április 5. »
KeSzCsSzVa
16171819202122
23242526272829
30310102030405
06070809101112
.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2009 Kapcsolat » powered by proaction »