.

ÉSZAK

Szekció: Versenyfilmek
Rendezte: Rune Denstad LangloA 16. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL HULLÁMTÖRŐK-DÍJAS
FILMJE

Nord/North
Norvégia, 2009
Rendező: Rune Denstad Langlo

www.nordthemovie.no

Rendező: Rune Denstad Langlo
Forgatókönyv: Erlend Loe
Operatőr: Philip Øgaard; Vágó: Zaklina Stojevska; Zene: Ola Kvernberg
Szereplők: Anders Baasmo Christiansen, Marte Aunemo, Lars Olsen, Mads Sjogard Pettersen, Astrid Solhaug, Kyrre Hellum
Kópia: 35 mm; Színes; 78 perc
Vetítési nyelv: norvég hang, angol felirat, magyar hangalámondás

Jomar Henriksen, az egykori síbajnok egy idegösszeroppanást követően pályagondnokként vállal munkát. Mivel a síelés többé nem érdekli, munkaköri kötelességeit is egyre hanyagabbul végzi. Ahelyett, hogy a síbérletek kiadásával és a sílift karbantartásával foglalkozna, inkább dohányzással, ivással és lógással tölti az idejét. Egy nap megjelenik egy régi barátja, aki elmondja, hogy Jomarnak van egy gyereke valahol fönn északon. Jomar a motoros szánján vág neki az útnak, egyedüli felszerelésként öt liter alkohollal. A hosszú út során Jomar tankokkal, veszélyes alagutakkal, üres házakban álló teli hűtőszekrényekkel és a lerészegedés új módozataival találkozik… és végül talán a saját gyermekével is.

Rune Denstad Langlo norvég road movie-ját olyan filmek ihlették, mint David Lynch Straight Storyja vagy az Út a vadonba Sean Penntől. „Jomar különféle emberekkel találkozik az útja során, és rá kell jönnie, hogy bármilyen furán viselkedik is a depressziója miatt, ezek az emberek még nála is furábbak. Norvégia északi részén rengeteg ember él elzártan úgy, hogy alig találkozik más emberekkel. A filmet „off-road movie”-nak neveztük, mert az észak-norvégiai emberek nem az országutakon közlekednek.” (Rune Denstad Langlo)


Március 31-én, kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Észak 20.15-kor kezdődő vetítése után vendégünk a film főszereplője, Anders Baasmo!

Hasonló filmek:
9 mm Éhség
Gyerekek gyermeke Három asszony
A legboldogabb lány a világon A másik orcádat
Nem tudok élni nélküled
« Március 26.-Április 5. »
KeSzCsSzVa
16171819202122
23242526272829
30310102030405
06070809101112
.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2009 Kapcsolat » powered by proaction »