.

Véget ért minden idők legsikeresebb Titanic fesztiválja

A 2009. március 26. és április 5. között megrendezett 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál népszerűbb volt, mint valaha. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk mind a nézők, mind a sajtó, mind pedig a szakma részéről. A programban 26 ország 56 filmje szerepelt, amelyre a fesztivál 11 napja alatt mintegy 15.700 néző volt kíváncsi. Ez a nézőszám alig marad el a tavalyitól, ami most, hogy a mozilátogatók száma évről évre fogy, kiemelkedő eredménynek tekinthető. Büszkén mondhatjuk tehát, hogy Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye immáron végérvényesen nagykorúnak tekinthető.

Az elmúlt napokban összesen 15 vendég, színészek és rendezők látogattak el a fesztiválra, hogy részt vegyenek filmjeik Titanicos vetítésén. Vendégeink közt volt két versenyfilmes rendező: Taylan Barman 9 mm című drámájával, Jean-Xavier de Lestrade pedig A másik orcádat című filmjével szállt versenybe a Hullámtörők-díjért. Budapestre látogattak olyan alkotók is, akik filmjeiket saját maguk nevezték a Titanicra: Diego Sabanés a Cortázar-novellák alapján készült Hazug emlékekkel, az elsőfilmes George Dorobantu pedig a Felvonó című kamaradrámával érkezett a fesztiválra. Stéphane Malandrin A fejetlen ember keze című belga thriller társrendezőjeként vett részt a Titanicon. Nagy örömünkre szolgál, hogy a fesztivál legnézettebb filmjeinek alkotóit szintén vendégül láthattuk: Gaylen Ross a Kasztner Rezsőről szóló Kasztner meggyilkolása című dokumentumfilmet, Hannes Stöhr pedig a berlini technovilágot megjelenítő Berlin Callingot kísérte el a fesztiválra. Mindkettejükkel érkezett egy-egy magyar származású vendég is: Zsuzsi Kasztner, Kasztner Rezső lánya, illetve Rita Lengyel, a Berlin Calling főszereplőnője. A fesztivál meghívására látogatott haza pár napra Németországból Gryllus Dorka is, akit a Csontdaráló című osztrák thriller egyik szerepében láthattunk. Színész-vendégeink között volt Salvatore Cantalupo, aki a nagysikerű Gomorra szabószerepét alakította, Grégoire Colin, A gyilkos című francia thriller főszereplője, illetve Anders Baasmo Christiansen, az Észak szeretetreméltóan depressziós hőse. Az idei fesztivál kétségkívül legnépszerűbb vendége az izlandi zsűrielnök, Baltasar Kormákur volt, aki közvetlenségével és Fehér nászéjszaka című filmjével pillanatok alatt belopta magát a nézők szívébe.

Idén először önálló szekciót alkottak a versenyfilmek. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10.000 euró értékű Hullámtörők-díjért 8 film szállt versenybe. A Baltasar Kormákur, Enyedi Ildikó és Pohárnok Gergely hármasából álló nemzetközi zsűri a díjat végül a norvég Rune Denstad Langlo Észak című alkotásának ítélte oda. A film a zsűri indoklása szerint „bővelkedik a meglepő fordulatokban és a szerethető karakterekben, és egy pillanatra sem válik közhelyessé”. A díjat a fesztivál abszolút meglepetésvendége, a forgatókönyvíró Erlend Loe vette át, aki épp húsvéti szünidejét töltötte Budapesten.
Az idei közönségkedvenc (4,59-es átlaggal) Baltasar Kormákur Ivanov-átirata, a Fehér nászéjszaka lett. A második legtöbb szavazatot az Észak kapta, harmadik helyen pedig Az üldöző című dél-koreai thriller végzett.
Az Országos Diákzsűri díját szintén az Észak nyerte el a skandináv depresszió egyszerre abszurd és hiteles ábrázolásáért.

A mozilátogatók a vendégeket 17 közönségtalálkozón kérdezgethették a filmekről. Örömmel tapasztaltuk, hogy a nézők szívesen éltek a lehetőséggel, és nagyon sok értő kérdést tettek fel. Az idei fesztivál bővelkedett a kiemelkedően jó hangulatú közönségtalálkozókban, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy vendégeink kellemes emlékekkel búcsúztak a Titanictól.
A 11 nap alatt a fesztivállátogatók két Titanic-partin tombolhatták ki magukat: április 2-án a Fehér nászéjszaka vetítése után rendeztünk vodkapartit a Toldiban a rendező Baltasar Kormákur jelenlétében, április 3-án pedig a Filmklikkel közösen szerveztünk mulatságot A legnagyobb japán című filmhez kapcsolódóan.   

A fesztivál alatt két filmszakmai kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk a független filmforgalmazás jövőjéről és lehetőségeiről, illetve a hazai filmfesztiválok helyzetéről és szerepéről. Mindkét programot sikeres vállalkozásnak tekintjük, a beszélgetések tanulságai pedig megerősítették bennünk a hitet, hogy a hazai kulturális életben a Titanichoz hasonló fesztiválokra minden eddiginél nagyobb szükség van.      

13 filmet teltház előtt vetítettünk, ezek a következők: Kasztner meggyilkolása, Berlin Calling, Fehér nászéjszaka, A legnagyobb japán, Gomorra, Adventureland, Hazug emlékek, Időbűnök, Szauna, A jelölt, Velem mi lesz?, Célegyenes, A felhők között.

Az idei fesztiválon 388 akkreditált résztvevő nézhetett filmeket összesen 35 sajtó-, illetve szakmai vetítésen. Az akkreditált fesztivállátogatók közül 218-an a sajtót képviselték, 65-en szakmai kártyával rendelkeztek, 105-en pedig diákként vettek részt a vetítéseken. A nagyközönség a filmeket 123 nyilvános vetítésen tekinthette meg.

A 16. Titanicon 100 önkéntes, 16 tolmács, 10 vendégkísérő és 5 moderátor dolgozott, akiknek kitartó munkáját a fesztiválszervezők ezúton is szeretnék megköszönni.
Szintén szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, a Magyar Mozgókép Közalapítványnak, a Nemzeti Kulturális Alapprogramnak és a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint médiatámogatóinknak: az MR2 Petőfi Rádiónak, a Music Television-nek és az Origonak.  

Köszönjük, hogy osztoztak velünk a fesztivál örömeiben, találkozunk 2010. április 8. – 18. között a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon!


További híreink

A Palace Cinemas digitális terjeszkedése
Szakmai kezdeményezés a filmterjesztés jövőjéről
Wenders rendezi az első 3D táncfilmet
Asger Leth Hollywoodban forgat
Május 2-ig MEDIAWAVE
Titanic a filmrendező szemével
Filmintézetek a Titanicról
Az Észak kapta a Hullámtörők-díjat
"Hol a fesztiválok helye a magyarországi filmes térképen?"
Utolsó napi program
Utolsó előtti nap a Titanicon
Megérkezett Baltasar Kormákur
Csütörtöki buli a Toldiban
Indul a hétvége
Stéphane Malandrin a Titanicon
Vendégünk volt az Észak főszereplője
Csütörtöki ajánlónk
Független filmforgalmazás 2.0
Szerdai programok
TITANIC PARTI CSÜTÖRTÖKÖN A TOLDIBAN
Nálunk járt Jean-Xavier de Lestrade
Grégoire Colin a Titanicon
Északi filmek és sok fekete humor ma a mozikban
Hétfő: vendégek Franciaországból
Itt járt a Felvonó rendezője
A Föld Órája a fesztiválon
Vasárnapi filmjeink
A 16.Titanic Filmfesztivál befutófilmje
Kutya a fedélzeten!
Kötéltáncosok és éhségsztrájkolók a mai programban
Közönségtalálkozók a Titanicon
Taylan Barman és Diego Sabanés a Titanicon
Titanic - első nap
Elindult a Titanic!
Cannes-i nagydíjas maffiafilm nyitja a Titanicot
16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: hamarosan
Hideglelős animáció és Oscar-díjas dokumentumfilm a Titanicon
Végleges a Titanicon résztvevő filmek listája
Két hét múlva Titanic!
AZYL-BUSHO: NE HAGYD EL AZ AGYAD!
Mozikban A kuszkusz titka
Oscar jelölések január 22-én
A mozikban a Csak egy szerelmesfilm
A nevezésről
Emberi jogok és perspektívák
Ami a Titanicról lemaradt - a mozikban a Control
A 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógálájáról készült rövidfilm
Wolfgang Petersen és Szabó István is csatlakozik a TCM Classic Shorts Rövidfilmverseny zsűrijéhez - a versenyre a közép-európai régióból is várják a jelentkezőket
S. Darko - május 18-án kezd forogni a Donnie Darko folytatása
Először Cannes-ban lesz látható a Vakság
Révbe ért 15. alkalommal is
Északi zene és krimi a Titanic legnagyobb győztesei
Olivier Assayas veszedelmes viszonyai
Erotika német módra
„Szeretem a nyitott befejezéseket”
Mexikóváros – Budapest, a Titanic Fesztiválért nem is akkora táv
Sundance nyitófilm zárja a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Fekete komédia New Yorkból
Egy este négy moziban
Titanic Parti a Gödörben - hangulatjelentés
Blu-ray a Titanicon
Véres dán akciófilm premier plánokban - szakemberek a forgatókönyvről
Esküvő a Titanicon
Zavartalan közlekedés a Titanic-on a sztrájk ideje alatti is
„A közértes már arcról ismer” - Vörösmarty körkép
Forgatókönyvírók a Titanicon
Kedden újra láthatja a közönség a nagysikerű cseh báb-horrort
Közönségtalálkozó a Virágzó narancsfák rendezőjével
Virtuálisan öltöztethető Krisztus és halott nyúl
Gyönyörű nők Vietnámból
Hivatalosan is elkezdődött a Titanic
Török Ferenc kedvence nyitja a Titanicot
Csütörtökön kihajózunk
Batman a Gladiátor ellen
Arany Tekercs díjas az Egy éjszaka egy városban
Versenylázban a Titanic
Amerika, Izland és Oroszország már biztosan versenyben vannak a Titanicon
A Cselek (Sztuczki) a Titanicon
Egy hónap múlva itt a Titanic!
A Nyomozó és a dánok
Egy közvélemény-kutatás szerint a Katyn a legjobb lengyel film
1939-es lengyel expedíciós film a Himalájáról
Jameson Dublin Nemzetközi Filmfesztivál
Scrosese rockfilmje nyitja a Berlinalét!
Rotterdami versenyfilmek
Bérgyilkos vígjáték nyitja a 2008-as Sundance Filmfesztivált
« Március 26.-Április 5. »
KeSzCsSzVa
16171819202122
23242526272829
30310102030405
06070809101112
.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2009 Kapcsolat » powered by proaction »