.

RENDEZŐK


1 Giant Leap
A 1 Giant Leap egy zenei és médiaművészeti alkotócsoport, melynek tagjai Jamie Catto (a Faithless alapító tagja) és Duncan Bridgeman.

Cédric Anger
1975-ben született. 2001-ig a Cahiers du cinéma filmkritikusa volt, miközben rendezőasszisztensként is dolgozott. Mielőtt a rendezői székbe került volna, forgatókönyvírással foglalkozott: többször volt Xavier Beauvois társa, együtt írták például A kis hadnagy című film forgatókönyvét is.

Antti-Jussi Annila
1977-ben született Helsinkiben. A Tamperei Művészeti és Médiafőiskolán tanult, ott készítette el Hard Student IV: The Ultimate Battle című, öt rövidfilmből álló bemutatkozó alkotását.

Andrew van Baal és Mark Flanagan
Andrew van Baal (a képen balra) a michigani Grand Rapidsben született, ahonnan 19 évesen Kaliforniába költözött. A San Diegó-i Egyetemen tanult filmgyártást, majd New Yorkban dolgozott szerkesztőként. A Largo az első egészestés munkája.

Mark Flanagan (a képen jobbra) Belfastban született, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol először Bostonban tanult pár évig pszichológiát, végül Los Angelesben kötött ki. 1994-ben vette át a Café Largo vezetését, aminek nevéből elhagyta a Cafét, és lassan a város egyik legjobb fellépőhelyévé fejlesztette.

Kasper Barfoed
1972-ben született Koppenhágában. Szülővárosa egyetemén tanult összehasonlító irodalomtudományt, majd a játék- és reklámfilmek gyártása terén szerzett tapasztalatokat. Első két rendezői nagyjátékfilmje, a Nővérem gyermekei Egyiptomban és A templomosok elveszett kincse komoly kritikai és közönségsikert arattak.
Taylan Barman
1968-ban született Isztambulban. 1995-ben barátjával, Mourad Bouciffal közösen készített filmet L’Amour du Désespoir címmel. Bemutatkozó filmje a 2001-es Au-delà de Gibraltar volt, amely többek között a Flandriai Fesztiválon is a versenyfilmek között szerepelt, a Mons Festival Cine de Amor-on pedig közönségdíjat nyert.

Neil Burns
Edmontonban született, Halifaxban és Vancouverben tanult képzőművészetet. Első animációs rövidfilmje az 1991-es Fettered, amit 1997-ben a Grace Eternal követett. Utóbbi díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon. Burns reklámfilmezéssel is foglalkozik, 2008-ban pedig első nagyjátékfilmje, az Edison és Leo mellett bemutatták The Nose című kisfilmjét is.

Yung Chang
1977-ben született, Montrealban él. Első dokumentumfilmje, az Earth to Mouth az élelmiszeriparban dolgozó bevándorlók munkakörülményeit mutatta be költői képekkel. Első egészestés dokumentumfilmjét, a Gát a Jangcént több nemzetközi filmfesztiválon díjazták.

Thomas Clay
1979-ben született Brightonban. A londoni CFU-n tanult filmkészítést. Motion című vizsgafilmjét 19 évesen készítette. Első nagyjátékfilmje, a The Great Ecstasy of Robert Carmichael erőszakos jeleneteivel keltett botrányt. Clay jelenleg Thaiföldön él.

Denis Côté
1973-ban született a kanadai Új-Brunswickben. Tizenöt rövidfilm áll mögötte, amiknek rendezője és producere is volt. 1999 és 2005 között rádiós műsorvezetőként dolgozott. Első nagyjátékfilmje, a Les états nordiques Arany Leopárd-díjat nyert a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Csak baj van vele 2008-ban Ezüst Leopárd-díjat kapott.

Leon Dai
1966-ban született Tajvanon. 1990 óta dolgozik színpadi színészként olyan társulatokban, mint a Godot Theatre Company és a Ping-Fong Acting Troupe. 1993 óta játszik filmekben, és verseket is publikál. A Nem élhetek nélküled a második rendezői nagyjátékfilmje.

Jean-Xavier de Lestrade
1963-ban született Mirande-ban, Párizsban tanult jogot és újságírást. Karrierjét tévéhíradóknál kezdte, majd a dokumentumfilmek felé fordult. Több éve dolgozik együtt Denis Poncet-val, akivel megalapították a Maha Productionst. Pályája során olyan filmeket rendezett, mint az Elveszett nemzedék tűzfegyverekkel (1995), amit a Kóla, puska, sültkrumpli elődjének tartanak, vagy az Un coupable idéal (2001), melyért Oscar-díjat kapott.

Arnaud Desplechin
1960-ban született Roubaix-ban, majd a párizsi L’Institut des Hautes Études Cinématographiques-ban végezte filmes tanulmányait. Számos filmje – melynek nemcsak rendezője, de forgatókönyvírója is – a magyar közönség számára is ismert, úgymint Az őrszem, Összeveszésem története…, Szenvedélyes színdarab, Ha te nem lennél.

Walter Doehner
Az 1992-es Íntimo terror és a 2002-ben bemutatott Kék hálószoba forgatókönyvíró-rendezőjeként ismert. A Kék hálószobáért elnyerte a Bogotai Filmfesztivál Silver Precolumbian Circle nevű díját, míg Mexikóban a filmes újságírók által a legjobb elsőfilmnek ítélt Silver Goddess nevű elismeréssel jutalmazták. A Teo utazását a Montreali World Film Fesztiválon 2008-ban az ökumenikus zsűri különdíjával tüntették ki.

Jacques Doillon
1944-ben született Párizsban. Filmes pályáját Alain Robbe-Grillet vágóasszisztenseként kezdte, majd több rövidfilmet rendezett, mielőtt Alain Resnais és Jean Rouch társrendezőkkel közösen elkészítette első nagyjátékfilmjét, a L’an 01-et.

George Dorobantu
1974-ben született Romániában. A hagyományos képzésen kívülről érkező független filmes eddig több, digitális nyersanyagra készült rövidfilmet, néhány videoklipet és pár reklámfilmet rendezett. A Felvonó, első nagyjátékfilmje Gabriel Pintilei díjnyertes színdarabján alapul. A rendező jelenleg második nagyjátékfilmjét készíti elő, melynek forgatása várhatóan 2009 tavaszán kezdődik produkciós csapata, a Keep Movieng közreműködésével.

Olaf de Fleur Johannesson
1975-ben született Izlandon. Fizikát tanult Reykjavíkban, az egyetem után mégis filmekben és tévés produkciókban kezdett dolgozni. 2003-ban független filmstúdiót alapított Poppoli Pictures néven. A The Amazing Truth About Queen Raquela című életrajzi filmje, mely a Micsoda nő! transzszexuális, filippinó változata, a 2008-as Berlinálén a melegekkel foglalkozó filmek között kiosztott Teddy-díjak játékfilmes fődíját nyerte.

Matteo Garrone
1968-ban született Rómában. Képzőművészeti tanulmányait követően segédoperatőrként dolgozott, majd éveken keresztül festőként alkotott. Hatodik nagyjátékfilmje, a Gomorra 2008-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját.

 
Henrik Ruben Genz
1959-ben született a dániai Gramban. 1995-ben végzett a Dán Nemzeti Filmiskolán. Ugyanebben az évben Omveje című alkotásával elnyerte a Müncheni Nemzetközi Filmiskola Fesztiválja legjobb filmnek és forgatókönyvnek járó díját. Dokumentum- és rövidfilmjei közül a legsikeresebb a Bror min bror volt, melyet Oscar-díjra jelöltek, a Berlinálén pedig Üveg Medve-díjjal tüntettek ki. Első nagyjátékfimje, a Hodder és a tündér szintén számos elismerésben részesült.

Hagiuda Koji
1967-ben született, egyetemi évei alatt rendezőasszisztensként tevékenykedett Masashi Yamamoto, illetve Naomi Kawase oldalán. Díszlettervezőként is dolgozott az Ishinha nevű színházi csoportnak. Első nagyjátékfilmjét 1993-ban készítette. Kikyo című filmjével elnyerte a Takasaki Filmfesztivál Legjobb Fiatal Rendező díját.

Rouhollah Hejazi
1979-ben született Iránban, több rövidfilm rendezője és producere. The Moon Faced című rövidfilmjét a 2006-os Minszki Nemzetközi Filmfesztiválon díjazták. A felhők között az első nagyjátékfilmje.

Manijeh Hekmat
1962-ben született az iráni Arakban. Kísérleti filmekkel kezdte karrierjét 1978-ban, majd rendezőasszisztensként és producerként dolgozott több mint 25 filmben. Játékfilmrendezőként a Zedan-e Zanan című filmjével debütált 2002-ben, amit több mint 80 nemzetközi fesztiválon vetítettek és számos díjat nyert. A társadalmi témák és a női karakterek állandó szerepeltetése jellemzi munkáit.

Scott Hicks
1953-ban született Ugandában. A dél-ausztráliai Flinders Egyetemen végzett film szakon. A Ragyogj! világsikere és hét Oscar-jelölése ellenére Hicks nem költözött Hollywoodba, hanem továbbra is az ausztráliai Adelaide-ben él feleségével.

Barry Jenkins
Miamiban született. A floridai egyetemen tanult, majd a Los Angeles-i Harpo Filmsnél dolgozott rendezőasszisztensként. Jelenleg San Franciscóban él, az Orvosság búbánatra az első nagyjátékfilmje.

Margarita Jimeno
1975-ben született Kolumbia fővárosában, Bogotában. 1997-ben költözött New Yorkba, hogy a manhattani School of Visual Arts-ban tanulhasson. Filmjeit és videóművészeti munkáit több nemzetközi filmfesztiválon és művészeti galériában bemutatták. A Gogol Bordello Non-Stop munkálatai alatt egy egészestés játékfilm forgatókönyvén kezdett el dolgozni, ami a kolumbiai gerillák között játszódik az 1980-as években.

Radu Jude
1977-ben született Bukarestben. 2003-ban szerzett diplomát a bukaresti médiatudományi egyetem filmkészítés szakán. Amellett, hogy román nagyjátékfilmekben rendezőasszisztenskedett (Amen, Lazarescu úr halála), számos rövidfilmet, tévésorozatot és több mint 100 reklámfilmet készített. Jelenleg a következő nagyjátékfilmjén dolgozik, melyet Razvan Radulescu és Alex Baciu könyvéből forgat Principles of Life címmel.

Steven Kastrissios
1982-ben született az ausztráliai Brisbane-ben, 14 éves korában kezdett filmezni. 18 évesen 600 dollárból forgatott le egy 50 perces filmet (The Park), amihez bonyolult akciójeleneteket is felvett. Az apokalipszis lovasa a 2008-as Melbourne-i Underground Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek és rendezőnek járó díjat.

Baltasar Kormákur
1966-ban született Reykjavíkban. Első nagyjátékfilmje, a 101 Reykjavík megosztva elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon az év felfedezettjének járó díjat. Ezt követő nagyjátékfilmjei, A tenger (2002), az Út a mennyországba vagy a Vérvonal – amely 2008-ban elnyerte a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját – szintén ismertek a magyar közönség előtt.

Derek Kwok Chi-kin
Hongkongban született. Forgatókönyvíróként és second unit rendezőként dolgozott, mielőtt The Pye-Dog című első rendezői filmjével Ázsián kívüli fesztiválokon is nevet szerzett magának. A Mocsok sikere óta a legígéretesebb hongkongi tehetségek között tartják számon.

Rune Denstad Langlo
1972-ben született. 1998 óta dolgozik producerként a Motlys Filmnél. Első dokumentumfilmje, az Alt for Norge Norvégia fennállásának századik évfordulójára készült. 99% ærlig című második dokumentumfilmje a United Minorities nevű hip-hop együttesről szólt. Az Észak az első játékfilmje.

Maïwenn Le Besco
1976-ban született Les Lilas-ban, Franciaországban. Filmes karrierjét anyja, Catherine Belkhodja színésznő nyomására szintén színésznőként kezdte, mindössze ötévesen. I’m an actrice című filmje kamera előtt töltött gyermekkoráról szól. Szerepelt Az ötödik elem, a Leon, a profi és a Magasfeszültség című filmekben. Rendezőként eddig három filmet jegyez.

Guillaume Malandrin és Stéphane Malandrin
A Malandrin fivérek Párizsban születtek, Guillaume 1968-ban, Stéphane 1969-ben. Míg Guillaume a brüsszeli INSAS hallgatójaként folytatott filmművészeti tanulmányokat és rövidfilmeket rendezett, addig Stéphane filozófiát tanult Párizsban. Egy évtizede dolgoznak együtt, közösen írják a forgatókönyveiket, de A fejetlen ember keze az első olyan munkájuk, amit már rendezőként is közösen jegyeznek. Guillaume a rendezés mellett producerként is dolgozik Le Parti Production nevű cégével (az ő nevükhöz fűződik a 2004-ben nemzetközi sikert arató Aaltra című film), míg Stéphane gyermekkönyveket ír.

James Marsh
1963-ban született az angliai Truróban. Az Oxfordi Egyetem elvégzése után előbb anyaggyűjtőként, majd rendezőként dolgozott a BBC-nél. Első sikerét a Troubleman című dokumentumfilm jelentette 1994-ben, amely a soul énekes Marvin Gayle utolsó éveit és meggyilkolását meséli el. Első játékfilmjét The King címmel Gael García Bernal és William Hurt főszereplésével készítette el 2005-ben.

Matsumoto Hitoshi
1963-ban született Amagasakiban. Színészként 1983-ban mutatkozott be a Downtown című televíziós vígjátékban. 1990 óta számos népszerű tévékomédiában játszott. 1998-ban jelentette meg Visualbum című novelláskötetét. A legnagyobb japán, amelyben a főszerepet is maga alakítja, az első rendezői nagyjátékfilmje.

Matsushita Toshifumi
1950-ben született Japánban. Jogot végzett a Doshisha Egyetemen, 1979-től pedig a New Yorki Egyetemen folytatott filmes tanulmányokat. Később producerként dolgozott, és megalapította a Dolphin Productionst, melynek égisze alatt dokumentumfilmek és tévéműsorok készülnek.

Steve McQueen
1969-ben született Londonban. Képzőművészeti tanulmányait a Chelsea-i Művészeti Főiskolán és a Goldsmith Főiskolán végezte, majd egy évet a New York-i Tisch művészeti akadémián töltött. Installációit a világ számos múzeumaiban kiállították, köztük a Guggenheimben, a Tate Galériában és a Pompidou Központban. Az Éhség első játékfilmje.

Greg Mottola
1964-ben született New Yorkban. Judd Apatow (a Superbad producere) és Seth Rogen (a film társírója) mellett az Undeclared című tévésorozat egyik rendezője volt. Az ítélet: család és a The Comeback című sorozatban is rendezett epizódokat. Színészként is dolgozik, láthattuk például Woody Allen Sztárral szemben és Hollywoodi történet című filmjében.

Celina Murga
1973-ban született Paranában. A Buenos Aires-i Filmművészeti Egyetemen tanult, ahol azóta tanít is. Több rövidfilm elkészítése után első nagyjátékfilmjével, az Ana y los otrosszal fesztiváldíjakat nyert többek közt Velencében, Buenos Airesben, Thessalonikiben és Bécsben. Egy hét egyedül című filmje annyira elnyerte Martin Scorsese tetszését, hogy meghívta Murgát legújabb filmje, a Viharsziget forgatására.

Wolfgang Murnberger
1960-ban született Bécsújhelyen. A Bécsi Filmakadémián tanult rendezést, forgatókönyvírást és filmvágást. Himmel oder Hölle című diplomafilmjével számos díjat nyert hazájában és külföldön. Korábbi filmjei, melyek Wolf Haas detektívregényei alapján készültek, a Komm, süsser Tod és a Silentium – 200 ezer néző feletti látogatottságukkal – kimagaslóan sikeresek voltak az osztrák filmszínházakban. A Silentiumot több nemzetközi fesztiválon is vetítették és nyolc országba mozijaiba eljutott.

Na Hong-Jin
1974-ben született Dél-Koreában, és a Koreai Művészeti Akadémián végzett. A rövidfilmjeivel nemzetközi elismerést szerzett rendező első egészestés filmje, Az üldöző Cannes-ban debütált. A film angol nyelvű remake-jének elkészítési jogát a Warner Brothers vásárolta meg.

Udayan Prasad
1953-ban született Indiában, s még gyermekkorában Angliába költözött. A Leedsi Művészeti Iskola és a Nemzeti Film és Televíziós Iskola elvégzése után számos dokumentumfilmet rendezett. Ezt követően a BBC-nél Anglia legjobb íróival dolgozott több nívós televíziós drámán. Első nagyjátékfilmje, a Brothers in Trouble kritikai sikert hozott, a másodikat (Gyilkosságra nevelve) 1997-ben beválogatták a Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjába.

Pete Riski
1974-ben született a finnországi Rovaniemiben. 1992 és 1996 között a Torniói Művészeti és Médiafőiskolán tanult. Számos finn és nemzetközi díjat nyert reklámfilmjeivel és videoklipjeivel. Az Odalenn az első nagyjátékfilmje.

Gaylen Ross
1950-ben született Indianapolisban. Színész, író, producer és rendező, aki irodalomból diplomázott a New York-i The New School for Social Researchben. Számos dokumentumfilmet rendezett.

Michael James Rowland
1964-ben, Ausztráliában született. 1987 és 1994 között művészeti rendezőként dolgozott az Adelide Művészeti Fesztiválon. Tanulmányait 1997-ben fejezte be az Ausztrál Film és Televízió Iskolában, Sydney-ben, vizsgafilmjét, a Flying Over Mothert (1996) számos fesztiválon elismerték. Rowland az elmúlt hét évben rövidfilmeket készített, forgatókönyvet írt, játék-, dokumentum- és reklámfilmeket rendezett.

Diego Sabanés
Buenos Airesben született. 2000 óta a kubai San Antonio Film és Televízió Főiskolán, 2004 óta pedig a barcelonai Observatorio de Cinében tanít filmrendezést.

Shinkai Makoto
1973-ban született Naganóban. Az egyetemen japán irodalmat hallgatott. A Falcom nevű videojáték-gyártó cégnél dolgozott tervező grafikusként. Három díjnyertes rövid és két egészestés animációs filmje után „az új Miyazakiként” emlegetik.

Santosh Sivan
Az indiai Trivandrumban született. 1984-ben szerzett diplomát az Indiai Film és Televízió Intézetben. Az Indiai Operatőrök Társaságának alapító tagja. Harmadik rendezői munkájával, A terroristával – mely annyira elnyerte John Malkovich tetszését, hogy a színész executive produceri címet vállalt benne – négy nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat.

Steven Soderbergh
1963-ban született Atlantában. 15 évesen beiratkozott egy egyetemi animációs film kurzusra, és 16 milliméteres rövidfilmeket készített, majd az érettségi után Hollywoodba költözött, ahol szabadúszó vágóként dolgozott, tovább forgatta rövidfilmjeit és forgatókönyveket írt. 1987-ben készített Winston című rövidfilmjét kibővítve forgatta le a Szex, hazugság, videót, ami 1989-ben Arany Pálmát nyert Cannes-ban. 2000-ben egyszerre két stúdiófilmjével is komoly sikert aratott: az Erin Brockovich a legjobb színésznő díját hozta Julia Robertsnek, a Traffic pedig a legjobb rendezését Soderbergh-nek. Azóta a rendező felváltva készít nagyköltségvetésű stúdiófilmeket és független művészfilmeket.

Hannes Stöhr
1970-ben született Stuttgartban. Európai jogot tanult, majd a berlini Német Film- és Televízióakadémián folytatta tanulmányait. 2000 óta rendezőként és forgatókönyvíróként dolgozik Berlinben. A négy európai országban forgatott, Scherer Péter szereplésével készült Nagy foci, nagy dohány című filmje DVD-n jelent meg Magyarországon.

Akan Szatajev
Reklámfilmek készítőjeként szerzett nevet hazájában, Kazahsztánban. A behajtó az ország filmgyártásában az egyik első vállalkozás a hazai közönségfilm megteremtésére.
Nacho Vigalondo
1977-ben született a spanyolországi Cabezón de la Salban. Reggel 7:35 című rövidfilmét 2005-ben Oscar-díjra jelölték. Rövidfilmjeivel több mint 70 spanyol és nemzetközi díjat nyert.

Connie Walther
1962-ben született Darmstadtban. A berlini Német Film- és Televízióakadémián tanult, Das Erste Mal című munkáját 1996-ban az év legjobb német diplomafilmjeként tartották számon. Hauptsache Leben című tévéfilmjét 1999-ben bemutatták a New York-i Modern Művészetek Múzeumában.

Daryl Wein
1983-ban született Santa Monicában. Színművészeti és filmes tanulmányait a New York-i és a Dél-Kaliforniai Egyetemen végezte. Első kisfilmjét Life is a Train címmel 16 évesen készítette – harmadik díjat nyert vele a Nemzetközi Ifjúsági Filmkészítő Fesztiválon New Yorkban. Színészként feltűnt az Esküdt ellenségek és az Ed című sorozatokban, a Comedy Central filmjeiben, különféle színpadi darabokban és több mint tíz reklámfilmben.

Ulrik Wivel
1967-ben született. Pályáját balett-táncosként kezdte, 1986 és 1992 között a Dán Királyi Balett tagja volt, 1993 és 1998 között pedig észak-amerikai társulatokban táncolt, többek között a New York City Ballet társulatában.

Zhang Chi
1977-ben született Pekingben. Kína egyik legnevesebb egyetemén végzett rendezői szakon, majd az állami CCTV-nél dolgozott 2000-től 2004-ig. Az Aknamunka az első nagyjátékfilmje.

« Március 26.-Április 5. »
KeSzCsSzVa
16171819202122
23242526272829
30310102030405
06070809101112
.© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2009 Kapcsolat » powered by proaction »