19. Titanic Filmfesztivál

Fesztivál Filmek Program Sajtó Hírek

A FESZTIVÁLRÓL

Hol kezdődött ez a sztori? Ott, amikor Zsang Jimou Kju Dzsu története című filmjének kópiáját személyesen hoztam ki a vámról, hogy az előadás kezdete előtt néhány perccel boldogan vigyem az első Titanic fesztivál nyitó díszelőadására a Toldi moziba? Vagy talán a névadással? Akkor még sokakban elevenen élt Jeles András A kis Valentinójának záró képsora... Igen, a Titanic szinte ott lebegett a levegőben, és igen, gondoltuk, talán jelképezheti a szellemi függetlenséget, hiszen a City Life-ban filmek egész füzére él a motívummal, benne Az utolsó hajó című Tarr Béla-epizóddal… Mindez 1993 októberében történt Budapesten, négy évvel James Cameron óriás eposzának premierje előtt.
Valójában egy gondolattal indult el bennem valami: miért ne lehetne Budapesten is egy filmfesztivál? A teremre és a székekre is emlékszem; mert a Waterloo Bridge alatti Brit Filmintézet moziterme, a közönség, a Londoni Filmfesztivál hangulata és húzása adott inspirációt.
Az idén vajon melyik fejezetét írjuk a fesztivál történetének? Magyarország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a legtöbb fizető nézőt és a legtöbb játékfilmet felvonultató szakmai esemény ötödik alkalommal VERSENY-filmfesztivál; és az idén a HULLÁMTÖRŐK díjért kilenc film is indulhat.
A Titanic mindig „titanicos” is, meg mindig más is. Az idei fesztivált két alapvető nemzetközi trend határozza meg – nem csak filmes, szakmai értelemben. Az egyik a fegyveres konfliktusok – háborúk, polgárháborúk és felkelések folyamatos jelenléte nemcsak a médiában, de a köztudatban, közgondolkodásban is. Ennek egyetlen pozitív hozadéka, hogy a közelmúltban számos nagyszerű, izgalmas és elgondolkodtató – vagyis épp hozzánk illő – alkotás született e témában, amelyek közül a legjobbak, mint a kínai Élet és halál városa nálunk is műsorra kerülnek. Kína – a másik főtéma. Bár Japán és Korea mindig is a szívünk csücske lesz, tagadhatatlan, hogy Kína rohamos fejlődésének része filmiparának mennyiségi és főleg minőségi fejlődése. Innen is szemezgettünk, a termést tajvani produkciókkal egészítve ki, A TIGRIS ÉVE címmel. Konfliktusért persze nem kell a szomszédba menni, hisz gyakran a családi, rokoni és szerelmi kapcsolatok a legizgalmasabbak: a CSALÁDI KÖTELÉKEK szekció ezt boncolgatja, azoknak viszont, akik valami sűrűbbre vágynak, ott A SÖTÉT OLDAL, kifejezetten bűnfilmekből válogatva. Lassan már védjegyünkké válik a ZENÉS filmek szekciója, ahol megférnek egymás mellett akár Philippe Heritier és a Blur zenéjére komponált képek is.
Pár év kihagyással külön szekciót kapott az ANIMÁCIÓ, de ezúttal az európai(bb) hagyományokat követjük. A 2010-es Titanic a kikötőből Wes Anderson animációs filmjével, A fantasztikus Róka úrral indul, majd több mint 130 nyilvános vetítés, gálák, szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók után jut el a végállomásáig, a zárónapig.
Amíg tart a film és a fesztivál, addig kívánok jó (film)időt és jó szelet! 

Horváth György
Fesztiváligazgató


KeSzCsSzVa
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829

.

goethe
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2020 Kapcsolat » powered by proaction »