19. Titanic Filmfesztivál

Fesztivál Filmek Program Sajtó Hírek

Rengeteg teltházas vetítés és töretlen fesztiválhangulat - véget ért a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2010. április 8 – 18. között a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál immár 17. alkalommal bizonyította, hogy az egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb kulturális nagyrendezvény a főváros életében. A közönség idén 25 ország 61 filmjét nézhette meg összesen 133 nyilvános vetítés keretében, amelyeknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, az Örökmozgó Filmmúzeum és a KINO adott otthont.    


A négy mozi nézettségi adatait összesítve büszkén mondhatjuk, hogy hazai forgalmazásba többségében sohasem kerülő filmkülönlegességekre idén mintegy 13.500 néző volt kíváncsi. A látogatottság mértékét mégis nehéz reálisan megítélni, mivel egyes filmek más beosztással több nézőt is elérhettek volna – ezt igazolja a KINO és az Örökmozgó több teltházas vetítése is.   


Az elmúlt 11 napban összesen 16 vendég, rendezők és színészek látogattak el a fesztiválra, hogy részt vegyenek filmjeik Titanicos vetítésén. Vendégeink között több versenyfilmes alkotó is akadt: Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című tragikomédiájával, Jukka-Pekka Valkeapää pedig Látogató című balladájával indult a Hullámtörők-díjért. Az Asszony zongora nélkül című spanyol versenyfilmet a férfi főszerepet alakító cseh színész, Jan Budař kísérte el a fesztiválra. Szintén Csehországból látogatott el hozzánk Maria Procházková, a Nem félünk a farkastól? című film rendezőnője, aki bájos szépségével egy szempillantás alatt elbűvölte stábunk és a közönség férfitagjait. Idén két francia rendezőt is vendégül láttunk: Rémi Bezançon Hátralévő életed első napja című szívmelengető családtörténetével nyerte el a nézők szimpátiáját, Jean Achache pedig az Egy éjszaka a klubban című filmjének vetítése után vett részt maratoni, több mint egy órán át tartó közönségtalálkozón. Izraelből is két alkotó volt a vendégünk: Tali Shalom Ezer első nagyjátékfilmjét, az Érzelmi pótlékot kísérte el, Reymond Amsalem Nidan pedig a Hét perc a Mennyországban című izraeli-francia-magyar koprodukció főszereplőjeként vett részt a mustrán.

Az idei Titanicot stábunk számára különösen emlékezetessé teszi a rengeteg soron kívüli kaland és bonyodalom, amelyek sokszor a vendégek ideutaztatását is megnehezítették. A Perzsa macskák című filmben főszereplő iráni zenekar, a Take It Easy Hospital tagjai például majd’ két napos késéssel érkeztek meg, mert menekült státuszú brit papírjaikkal nem engedték őket felszállni a repülőgépre. Végül 36 órányi megfeszített munka, telefonok, konzultációk és segítségkérések után alig pár órával a Gödör-beli koncert előtt a zenekar épségben landolt Ferihegyen. Ám akadtak olyan nehézségek is, amiket még problémamegoldásból jelesre vizsgázott stábunk sem tudott orvosolni: az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése számunkra is legyőzhetetlen akadályt jelentett. Az egész Európát beborító vulkáni hamufelhő bojkottálta norvég vendégünk, Sara Johnsen ideutazását, aki a Nagykutya című film rendezőjeként látogatott volna el a fesztiválra.           

Szerencsére azonban voltak olyan vendégeink is, akiknek elég volt taxiba pattanniuk ahhoz, hogy tiszteletüket tegyék filmjük vetítésén, idén ugyanis több magyar alkotó is érdekelt volt a Titanic fesztiválon. Nálunk volt a világpremierje Iványi Marcell Lélektánc című filmjének, amelynek közönségtalálkozóin részt vett a film alapjául szolgáló, azonos című előadás koreográfusa, Bozsik Yvette is. A Budapest című film díszelőadásán pedig a filmtörténet első brazil-magyar koprodukciójának számos hazai stábtagját – köztük a női főszerepek egyikét alakító Hámori Gabit is – vendégül láthattuk.

A mozilátogatók végül összesen 12 közönségtalálkozón vehettek részt, és örömmel tapasztaltuk, hogy a nézők szívesen élnek a lehetőséggel, érdeklődő és értő kérdéseket tesznek fel az alkotóknak. A találkozók mindenütt remek hangulatúak voltak, és nem egyszer éjszakába nyúló beszélgetésbe torkolltak.


A Titanic immár ötödik éve versenyfesztivál, amelynek rangját jelzi, hogy a zsűrizésre nemzetközi viszonylatban is tekintélyes filmszakembereket tudtunk megnyerni. Idei zsűrielnökünk Nick James, a neves Sight & Sound magazin főszerkesztője volt, mellette Tiina Lock, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter, színházi és filmrendező értékelte a filmeket. A versenyszekcióban induló 9 film közül az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10.000 euró értékű Hullámtörők-díjat a zsűri A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélte oda. Nick James elmondása szerint a fődíjat egy olyan elsőfilmes rendezőnek akarták adni, akinek filmje témaválasztásában és esztétikai megvalósításában egyaránt merész, és akit az elismerés hozzásegíthet egy következő film elkészítéséhez. A rendezőnő, Esther Rots skype-kapcsolat segítségével, az Uránia dísztermének vásznára kivetítve köszönte meg a díjat.  
Az idei közönségkedvenc (4,87-es átlaggal) Wes Anderson Oscar-díjra jelölt animációs filmje, A fantasztikus Róka úr lett. A második legmagasabb pontszámot a Hátralévő életed első napja kapta, harmadik helyen pedig A Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm végzett.  
A Diákzsűri díját az Elly története című iráni film nyerte el.


15 filmet vetítettünk teltház előtt, ezek a következők: A fantasztikus Róka úr, Metropia, A Vörös Kápolna, Asszony zongora nélkül, Ésszerű megoldás, Perzsa macskák, Emlékeim nyomában, Tágra nyílt szemek, Szerelem és halál egyenlete, Parking, Érzelmi pótlék, Menedék, Szimbólum, Szép kis szakítás, 35 pohár rum.

A legtöbb teltház az Örökmozgóban és a KINO-ban volt, de várakozáson felül teljesített az Uránia is. A Toldi látogatottsága viszont az elmúlt évekhez képest néhányszor csalódást okozott. A helyszínekkel kapcsolatban a jövőben lehetnek változások, hiszen reagálnunk kell arra a jogos nézői igényre, hogy elővételben, kényelmesen lehessen jegyet vásárolni lehetőleg online vagy egy központi helyről. Ha az általunk eddig a programmal támogatott budapesti art mozik nem hoznak létre közös jegykezelési felületet, akkor jövőre, meglehet, új helyszíneket vonunk be, annál is inkább, mert már jelentkeztek új partnerek.

Fesztiválunk a tavaly megkezdett hagyományt folytatva két szakmai programnak is helyt adott. A zsűrielnök Nick James vezetésével kerekasztal-beszélgetést szerveztünk az elmúlt tíz év legfontosabb rendezőiről és legmeghatározóbb filmes trendjeiről, a Titanic Filmdokk szekciójához kapcsolódóan pedig otthont adtunk a Metropolis folyóirat dokumentumfilmes lapbemutatójának is.

A fesztivállátogatók a filmnézés fáradalmait két Titanic-partin tombolhatták ki magukból: április 13-án a Gödör Klubbal közösen szerveztünk Perzsa macskák-partit a Take It Easy Hospital fellépésével, április 17-én pedig a Toldiban búcsúztattuk az idei fesztivált egy Death Disco vs. Titanic parti keretében. Mindkét bulin fergeteges volt a hangulat, a Gödör és a Toldi egyaránt csordultig megtelt mulatni vágyó fesztiválozókkal.

Az idei Titanicon 401 akkreditált résztvevő nézhetett filmeket összesen 31 sajtó- illetve szakmai vetítésen. Az akkreditált fesztivállátogatók közül 239-en a sajtót képviselték, 98-an szakmai kártyával, 64-en pedig diákként vettek részt a vetítéseken.
A sajtó munkatársainak ezúton szeretnénk megköszönni figyelmes munkájukat és a rengeteg megjelenést, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy hírünk terjedjen a nagyvilágban.  
Ugyancsak szeretnénk köszönetet mondani valamennyi állami és médiatámogatónknak a fesztivál lebonyolításában nyújtott segítségért.  

Végül következzen néhány belső adat: a 17. Titanic Filmfesztiválon összesen 36 stábtag, 96 önkéntes, 18 tolmács és 6 moderátor dolgozott, akiknek elkötelezett és lelkiismeretes munkája évről évre garantálja a fesztivál sikerét és gördülékenységét. Szűkebb stábunk azonban a jövő évi Titanicig sem tétlenkedik, a fesztivál programszerkesztősége ugyanis több évközi felkérést is kap. Szakmai támogatói vagyunk például a Paksi Képtár filmes eseményeinek, továbbá Tajvan Magyarországi Képviselete is szeretné, ha őszre vállalnánk egy tajvani filmhét szerkesztését.  
 
Köszönjük, hogy osztoztak velünk a fesztivál örömeiben, reméljük, hogy maradandó filmélményekkel és kellemes emlékekkel gazdagodtak. Találkozunk 2011. április 7 – 17. között a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon!


További híreink

Metropolis (érték)mentő akció
"A jóhír nem pénz kérdése"
Beszélgetés Stefan Laudynnal
Casting kerekesszékre
Titanic Party
A Titanic bűnügyi szekciója
Az állatok jól vannak
A Titanic Macerás ügyei
Gyilkosság és lelki béke a Titanicon
Hétfői csemegék
Közönség, találkozz!
Esőkabát helyett mozi
Jelinkó Márton és Heidi Lindén a Titanicon
Filmiskola a Titanicon
Kodály Zoltán szellemében, gyerekperspektíva és a kokain kalamajka – Péntek
Verseny a Titanicon
Északi szekció
Spanyolcsizma a Titanicon
Elindult az akkreditáció
Kevesebb mint egy hónap
Az új Sigur Rós koncertfilm az idei Titanicon!
Ajánlj filmet a Titanicra!
Indul a nevezés – magyar filmeket is vár a Titanic!
Közönségkedvencek a 18. Titanicon
A 18. Titanic Filmfesztivál nyertesei
Este záróbuli az Apacukában!
John Cleese imitátorok és kilakoltatás - Pénteki közönségtalálkozó
Gyógyító sport, szovjet rockerek és metrópara – Zárónap a Titanicon
Nem mindennapi casting, gyökértelenül Párizsban - Közönségtalálkozók csütörtökön
Magyar koprdukciós versenyfilm, abszurd tragédia és a Sakál akcióban - Péntek
Irán belülről, kívülről, kézikamerával - Csütörtök
Összefogás Japánért
Fantáziáló gimisek és bosszúszomjas ifjak – keddi közönségtalálkozók
Vörösek végveszélyben, Halott papa – jó papa, sokkoló svéd sötétség - Szerda
A sötét oldal – Agresszió, őrület, vámpírok és zombik
Illegális botladozás, amerikai pszichohérosz és egy misztikus tinifilm - Kedd
E-mailező Don Giovanni és konfliktusokat szülő házépítés – vasárnapi közönségtalálkozók
Videó a 18. Titanic nyitóestjéről
Szovjet tinik, Amerika alulnézetből, dán-afgán közelharc - Bemutatkoznak a Filmdokk szekció filmjei
Futóbolond húg, bergmani mélységek és norvég egzisztencializmus - Hétfő
Vájtfülű mindenevőknek: zenei filmek a 18. Titanicon
Autós üldözéses opera, érzékeny realizmus és latexben flangáló űrlény - Vasárnap
Filmezés a gazdasági válságban, húsevés apokalipszis után és egy megértő családi dráma – Közönségtalálkozók a Titanicon
Best of Raindance - Partnerfesztiválunk legsikeresebb filmjei a Titanicon
Akadozó kommunikáció, labilis idegállapot, rendhagyó képszakadás – Szombat
Nagykorúvá érett a Titanic!
Új szekció: Extrém Ázsia - A legbizarrabb ázsiai mozik krémje a Titanicon
Elkészült veteránok, sánta rockisten és a falusi Marilyn Monroe – Péntek
Skolimowski-retrospektív az Örökmozgóban
Mozikban a Menedék
Nemzetközi filmszakmai kezdeményezés a Titanicon
Hullámtörők-díj hatodszor is!
Raindance villámkurzusok a Titanicon
Honlapon a részletes program!
Titanic 2011 - A mennyiségből engedünk, a minőségből nem!
S.O.S. közlemény: Szorult anyagi helyzetben a Titanic Filmfesztivál
"Le Titanic 2011"
Titanic 2011 - Made in Hungary
Ír válogatás a 18. Titanic Filmfesztiválon
Ízelítő a 18. Titanic Filmfesztivál versenyprogramjából
A torinói ló Ezüst Medve-díjat kapott
Tarr Béla utolsó filmje sikerrel debütált a Berlinalén
Szolidaritás Panahiért
Visszaszámlálás indul - 66 nap múlva itt a Titanic!
Együttműködés a Raindance és a Titanic Filmfesztivál között
A budapesti artmozik utolsó fél éve következhet
Nick James élménybeszámolója a Titanicról a Sight & Soundban!
Mozikban A padláson
Panahi szabad
Gothár Péter, a fotóművész
Nézőink véleménye az idei filmtermésről
A 17. Titanic nyertesei
Pillanatfelvétel az elmúlt tíz évről
Szexterápia
Reymond Amsalem a terrortámadásokról
Kiemelt ajánlatunk: Gyerekszemmel
A Titanic és a hamufelhő
Megáll az idő a Titanicon!
Lélektánc még egyszer!
Nálunk járt Jukka-Pekka Valkeapaa
Telt házas Perzsa macskák-parti a Titanic Fesztiválon
Isabelle Huppert a Titanic mai programjában!
Minden jó, ha a vége jó!
Jan Budař a Titanicon
Kiemelt ajánlatunk: Egzotikus helyszínek
Budapest díszelőadás a Titanicon!
„A múló időről szerettem volna beszélni”
Kiemelt ajánlatunk: Claire Denis filmek
„Otthoni kipróbálásra nem ajánlott”
A vendégünk Rémi Bezançon!
Kiemelt ajánlatunk: Filmdokk szekció
„A dzsessz az egyik főszereplő”
Újabb északi vendég!
Lélektánc a Titanicon
Titanic a Twitteren
Világpremier a Titanicon
Elindult a Fesztivál!
Megnyílt a Titanic!
Már csak kettőt kell aludni!
Perzsa macskák-parti – egy iráni zenekar koncertje a Titanic Fesztiválon!
Egy hét múlva Titanic!
Háborús filmek és családtörténetek a Titanic francia szekciójában
A Titanic és a magyar kapcsolat
Történelmi dráma és disztópikus sci-fi a 17. Titanic Filmfesztivál kínálatában
Nemsokára jön a Titanic!
Megkezdődött a Sundance Filmfesztivál
BROAD pályázati felhívás
Hullámtörők a mozikban
A Vérvonal a mozikban
Cinefest: szeptember 11 - 20.
A Palace Cinemas digitális terjeszkedése
Szakmai kezdeményezés a filmterjesztés jövőjéről
Wenders rendezi az első 3D táncfilmet
Asger Leth Hollywoodban forgat
Május 2-ig MEDIAWAVE
Titanic a filmrendező szemével
Filmintézetek a Titanicról
Véget ért minden idők legsikeresebb Titanic fesztiválja
Az Észak kapta a Hullámtörők-díjat
"Hol a fesztiválok helye a magyarországi filmes térképen?"
Utolsó napi program
Utolsó előtti nap a Titanicon
Megérkezett Baltasar Kormákur
Csütörtöki buli a Toldiban
Indul a hétvége
Stéphane Malandrin a Titanicon
Vendégünk volt az Észak főszereplője
Csütörtöki ajánlónk
Független filmforgalmazás 2.0
Szerdai programok
TITANIC PARTI CSÜTÖRTÖKÖN A TOLDIBAN
Nálunk járt Jean-Xavier de Lestrade
Grégoire Colin a Titanicon
Északi filmek és sok fekete humor ma a Titanicon
Hétfő: vendégek Franciaországból
Itt járt a Felvonó rendezője
A Föld Órája a fesztiválon
Vasárnapi filmjeink
A 16.Titanic Filmfesztivál befutófilmje
Kutya a fedélzeten!
Kötéltáncosok és éhségsztrájkolók a mai programban
Közönségtalálkozók a Titanicon
Taylan Barman és Diego Sabanés a Titanicon
Titanic - első nap
Elindult a Titanic!
Cannes-i nagydíjas maffiafilm nyitja a Titanicot
16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: hamarosan
Hideglelős animáció és Oscar-díjas dokumentumfilm a Titanicon
Végleges a Titanicon résztvevő filmek listája
Két hét múlva Titanic!
AZYL-BUSHO: NE HAGYD EL AZ AGYAD!
Mozikban A kuszkusz titka
Oscar jelölések január 22-én
A mozikban a Csak egy szerelmesfilm
A nevezésről
Emberi jogok és perspektívák
Ami a Titanicról lemaradt - a mozikban a Control
A 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógálájáról készült rövidfilm
Wolfgang Petersen és Szabó István is csatlakozik a TCM Classic Shorts Rövidfilmverseny zsűrijéhez - a versenyre a közép-európai régióból is várják a jelentkezőket
S. Darko - május 18-án kezd forogni a Donnie Darko folytatása
Először Cannes-ban lesz látható a Vakság
Révbe ért 15. alkalommal is
Északi zene és krimi a Titanic legnagyobb győztesei
Olivier Assayas veszedelmes viszonyai
Erotika német módra
„Szeretem a nyitott befejezéseket”
Mexikóváros – Budapest, a Titanic Fesztiválért nem is akkora táv
Sundance nyitófilm zárja a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Fekete komédia New Yorkból
Egy este négy moziban
Titanic Parti a Gödörben - hangulatjelentés
Blu-ray a Titanicon
Véres dán akciófilm premier plánokban - szakemberek a forgatókönyvről
Esküvő a Titanicon
Zavartalan közlekedés a Titanic-on a sztrájk ideje alatti is
„A közértes már arcról ismer” - Vörösmarty körkép
Forgatókönyvírók a Titanicon
Kedden újra láthatja a közönség a nagysikerű cseh báb-horrort
Közönségtalálkozó a Virágzó narancsfák rendezőjével
Virtuálisan öltöztethető Krisztus és halott nyúl
Gyönyörű nők Vietnámból
Hivatalosan is elkezdődött a Titanic
Török Ferenc kedvence nyitja a Titanicot
Csütörtökön kihajózunk
Batman a Gladiátor ellen
Arany Tekercs díjas az Egy éjszaka egy városban
Versenylázban a Titanic
Amerika, Izland és Oroszország már biztosan versenyben vannak a Titanicon
A Cselek (Sztuczki) a Titanicon
Egy hónap múlva itt a Titanic!
A Nyomozó és a dánok
Egy közvélemény-kutatás szerint a Katyn a legjobb lengyel film
1939-es lengyel expedíciós film a Himalájáról
Jameson Dublin Nemzetközi Filmfesztivál
Scrosese rockfilmje nyitja a Berlinalét!
Rotterdami versenyfilmek
Bérgyilkos vígjáték nyitja a 2008-as Sundance Filmfesztivált
KeSzCsSzVa
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829

.

goethe
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2020 Kapcsolat » powered by proaction »