19. Titanic Filmfesztivál

Fesztivál Filmek Program Sajtó Hírek

RENDEZŐKÁrni Ólafur Ásgeirsson
1972-ben született Reykjavíkban. A Lengyel Nemzeti Filmiskola elvégzése után több rövidfilmet rendezett. Bemutatkozó filmjét 2006-ban készítette. Rendezést és forgatókönyvírást tanít Mexikóvárosban és az Izlandi Filmiskolán.

Vincente Amorim
1966-ban született Ausztriában. Gyerekkorában családjával Brazíliába költözött. A nyolcvanas években segédoperatőrként kezdett el dolgozni. 2008-as filmjét, a Goodot Budapesten forgatta.

Kevin Barker
A Columbia Film Schoolon végzett, Brooklynban élő filmkészítő és zenész. Five Fingers című rövidfilmje több filmfesztiválon szerepelt. Zenészként játszott Devendra Banharttal, Joanna Newsommal, a Vetiverrel, a Black Crowesszal és az Anthony and the Johnsonsszal; You&Me címmel szólóalbuma is megjelent.

Toni Bestard
1973-ban született Mallorcán. Madridi filmes tanulmányai után számos rövidfilmet írt és rendezett. 1999 óta munkáival több díjat is elnyert különböző nemzetközi filmfesztiválokon. A Kedves idegen az első nagyjátékfilmje.
Jurij Bikov
1981-ben született az oroszországi Novomicsurinszkban. Színjátszást tanult a Geraszimov Filmművészeti Főiskolán (VGIK), ahol 2005-ben szerzett diplomát. Ezután különböző moszkvai színházakban játszott, továbbá forgatókönyvírással és rövidfilmek rendezésével kezdett foglalkozni. Az Élni! az első nagyjátékfilmje.
Mads Brügger
1972-ben született dán újságíró, televíziós műsorvezető, író és filmkészítő. Leghíresebb munkái a Danes for Bush című szatirikus dokusorozat 2004-ből, illetve A Vörös Kápolna című dokumentumfilm. Egyéni alkotói módszere az ún. „szerepjátszó újságírás”, amely lehetővé teszi bejutását különböző zárt miliőkbe.
Darragh Byrne
Írországban született. Dokumentumfilmesként szerzett nevet magának hazájában, ahol húsz évet dolgozott az ír közszolgálati televízióban. 1994-ben készítette el első rövidfilmjét JFK in the Island of Dreams címmel. A Parkolópályán a bemutatkozó nagyjátékfilmje.
Fred Cavayé
1967-ben született a franciaországi Rennes-ben. Pályáját divatfotósként kezdte. Három díjnyertes rövidfilm után a Pour elle című első nagyjátékfilmjét a legjobb elsőfilm Cézar-díjára jelölték, majd amerikai remake-je is készült A következő három nap címmel.
Christian E. Christiansen
1972-ben született Kalundborgban, Dániában. 1994 óta dolgozik a filmiparban. A Dán Nemzeti Filmiskolában végzett producerként. 2006-os rövidfilmjét (Om natten) Oscar-díjra jelölték. Előző filmjét, A szobatárs című kollégiumi thrillert Amerikában forgatta: a kinti toplistát is vezette egy darabig.
Alexandre Coffre
Nagyjátékfilmes bemutatkozása, a Határvonal előtt számos reklámfilmet és egy rövidfilmet készített.
Delphine és Muriel Coulin
A Louis Lumiere Iskola elvégzése után Muriel Coulin segédoperatőrként dolgozott Kieslowski Veronika kettős élete című filmje, Három szín-trilógiája, illetve Louis Malle Milou májusban című műve forgatásán, valamint dokumentumfilmeket rendezett. Delphine Coulin politológiát tanult, majd az Arte tévécsatorna elődjénél, a La sept-nél dolgozott. 1995 óta dokumentumfilmeket készít Thierry Garnellel. A 17 lány az első nagyjátékfilmjük.
Manuel Martín Cuenca
1964-ben született Almeriában. 1988-ban kezdett dolgozni a filmes szakmában mint rendezőasszisztens és forgatókönyvíró. 2001-es dokumentumfilmje, az El juego de Cuba számos nemzetközi díjat nyert.
Massimo D’Anolfi és Martina Parenti
Massimo D’Anolfi 1993 óta készít video- és rádiós dokumentumműsorokat. Martina Parenti televízióban és mozikban bemutatott dokumentumfilmeket készít. Közösen készített két korábbi filmjüket a Locarnói Filmfesztiválon mutatták be.
Jonathan Demme
1944-ben született a New York állambeli Baldwinban. A Floridai Egyetemen szerzett diplomát. A filmkészítést 1971-ben Roger Corman kommerszfilm-stúdiójában kezdte, ahol egészen 1976-ig tevékenykedett. A bárányok hallgatnak című filmjével elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Nagyformátumú játékfilmjei mellett az évek során több dokumentumfilmet is készített.
G.J. Echternkamp
Jelenleg Los Angelesben él, írással, rendezéssel és színészkedéssel foglalkozik. Bemutatkozó filmje, a Frank and Cindy a legjobb dokumentumfilmért járó díjat vitte el a Raindance, a Calgary Underground és a Seattle True Independent filmfesztiválokon. Jelenleg első nagyjátékfilmjén dolgozik.
Geoffrey Enthoven
1974-ben született a belgiumi Wilrijkben. 1999-ben diplomázott a genti KASK-ban. 2002-ben debütált nagyjátékfilmes rendezőként.
Adrián és Ramiro García Bogliano
Ramiro García Bogliano 1975-ben született a Buenos Aires-i La Platában, és az Escuela Internacional de Cine y Televisiónban (EICTV) végzett a kubai San Antonio de Los Bañosban, 1998-ban. Adrián García Bogliano 1980-ban született Madridban, és a hetvenes-nyolcvanas évek horrorfilmjeit tekinti legfőbb inspirációjának.
Tom Hall
Dublinban született, a Dun Laoghaire-i művészeti főiskolán tanult filmkészítést. 1995 óta több filmet és televíziós produkciót rendezett. John Carney rendező rendszeres alkotótársa.
Todd Haynes
1961-ben született a kaliforniai Encinóban. 1985-ben végzett a Brown Egyetem bölcsészkarán. Első játékfilmje, a Métely 1991-ben elnyerte a Sundance Fesztivál fődíját. A Biztonságban és a hetvenes évek glam-rock világáról szóló Velvet Goldmine – Bálványrock sikere után következő filmjeit nagy költségvetéssel, hollywoodi sztárokkal forgatta.
Jamie Heinrich
A korábban skateboard-videókat készítő, Lake Tahoe-i Jamie Heinrich az autodidakta filmrendezők új nemzedékéknek ígéretes tehetsége. A filmkészítés fortélyait autodidakta módon sajátította el. Rövid- és reklámfilmek forgatása után a Bírlak volt az első nagyjátékfilmje, amely ugyanúgy szerepel a Titanic Fesztivál programjában, mint a Hol volt, hol nem.
Ashley Horner
1969-ben született. A kilencvenes években kisebbfajta popsztár volt, gitáros az alternatív rocker Pale Saints és Edsel Auctioneer mellett. Filmes tanulmányait Newcastle-ben, illetve Torontóban folytatta, ahol első rövidfilmjeit is készítette.
Tatiana Huezo
1972-ben született El Salvadorban; ötéves korától Mexikóvárosban lakik. Operatőr-rendezőként végzett a mexikói filmfőiskolán (Centro de Capacitación Cinematográfica), majd ösztöndíjjal dokumentumfilm-készítést tanult a barcelonai Pompeu Fabra Egyetemen. Két éve tanít a madridi ECAM filmművészeti főiskolán.
Jelinkó Márton
Finn-magyar filmes. Több játékfilmben dolgozott operatőrként. A Tartozás az első rendezése.
Mikel Cee Karlsson és Fredrik Egerstrand
Mikel Cee Karlsson 1977-ben született a svédországi Varbergben. A Göteborgi Filmművészeti Főiskolán végzett 2005-ben. Számos díjnyertes rövidfilmet és videoklipet rendezett. Első egész estés dokumentumfilmjét Hälsningar från skogen címmel 2009-ben mutatták be.

Fredrik Egerstrand 1967-ben született a svédországi Alingsåsban. 11 évig dolgozott színészként, mielőtt filmezéssel – színházi, opera- és balettelőadások rögzítésével és videoklipek készítésével – kezdett volna foglalkozni. 2000-ben végzett a Valandi Képzőművészeti Főiskolán. Számos rövidfilmet és televíziós koncertfelvételt készített.

Mathieu Kassovitz
1967-ben született Párizsban. Többszörös díjnyertes rendező és sikeres filmszínész, aki egyformán bizonyított mind európai, mind hollywoodi produkciókban. A nemzetközi hírnevet A gyűlölet hozta meg számára, amellyel 1995-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját.
Aharon Keshales és Navot Papushado
Izraelben születtek, a Tel Aviv-i Egyetem film szakán tanultak. Eddig kritikusként és tanárként dolgoztak, a Veszettség az első nagyjátékfilmjük.
Bartosz Konopka
1972-ben született a lengyelországi Myslenicében. Az egyik leggyakrabban díjazott lengyel rendezők egyike. Filmelméletből diplomázott és az Andrzej Wajda Film Iskolában végzet. Królik po berlińsku című alkotását Oscar-díjra jelölték a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában. A Tériszony az első nagyjátékfilmje.
Erhan Kozan
1977-ben született Kölnben. A Sakál a bemutatkozó nagyjátékfilmje.
Ulrich Köhler
1969-ben született Marburgban. Franciaországban végzett művészeti tanulmányok után Hamburgban tanult vizuális kommunikációt és filozófiát.
Kuroszaka Keita
1956-ban született. 1985-ben debütált absztrakt mozgó grafikáival, amelyekben falakat és kőfelületeket használt anyagként. Számos animációs rövidfilmet készített olyan különféle technikák alkalmazásával, mint a rajz, a fényképezés és a térplasztika.
Lisa Langseth
1975-ben született Stockholmban. Drámát tanult a Dramatiska Institutetben. Azóta drámaíróként és színházi rendezőként dolgozik. Első nagyjátékfilmjét 2006-ban készítette.
Birger Larsen
1961-ben született Dániában. 1991-ben elnyerte a legjobb dán filmnek járó Bodil-díjat a Lad isbjørnene danse című filmjével. Skal vi være kærester? című 1997-es rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték.
Jean-Baptiste Léonetti
Egy kis párizsi filmiskola elvégzése után katonai szolgálata alatt főleg dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket készített minisztériumi megbízásra. Később mintegy 80 reklámfilmet és egy Franciaországban bemutatott rövidfilmet (Le pays des ours) rendezett.

Achero Mañas
1966-ban született Madridban. Először édesanyja, Paloma Lorena nyomdokaiba lépve a színészettel próbálkozott, de hamarosan átnyergelt a filmrendezésre. Három rövidfilm elkészülte után a nemzetközi sikert A golyó című filmje hozta meg számára 2000-ben. Több év szünet után 2010-ben tért vissza Amit csak akarsz című művével.
Susan Marks
Független dokumentumfilmes, rendező és forgatókönyvíró. The Betty Mysique című első dokumentumfilmje és a hozzá kapcsolódó könyv (Finding Betty Crocker) életének titkait tárja fel. A Babák és gyilkosságok az első egész estés rendezése.
Valerie Massadian
Valerie Massadian a fotóművészeten és a Tokióban, Londonban, Portóban bemutatott diaporáma-vetítésein keresztül jutott el a mozgóképkészítésig. A 2011-es Locarnói Filmfesztiválon Nana című műve a legjobb elsőfilm díját nyerte el. Korábban Nan Goldinnal és több más rendezővel dolgozott már együtt.
Maja Miloš
1983-ban született Belgrádban. A Belgrádi Művészeti Egyetemen tanult filmrendezést. Tanulmányai alatt 11 rövidfilmet rendezett. 2005-ben részt vett a Berlinale Fiatal Művészek Akadémiáján. 2006-ban Párizsban tanult dokumentumfilm-készítést.
Vincent Moon
Valódi neve Mathieu Saura, 1979-ben született Párizsban. Független filmes, aki leginkább indie rock zenészeknek, illetve olyan világhírességeknek készített videoklipjei révén vált híressé, mint Tom Jones, az R.E.M. vagy az Arcade Fire. A videoklipek mellett kísérleti és dokumentumfilmeket is készít.
Vincent Morisset
Montrealban született. Művészetét „mozgóképi interaktivitásként” határozza meg. Rendező, programszervező, feltaláló, aki az elbeszélés új útjait keresi (reaktív videók, Bicolorama, karaoke installációk, PianoAnimation stb). Rövidfilmjeit a világ több helyén bemutatták.
Seamus Murphy
1959-ben született Írországban, ma Londonban él. Európában, a Közel-keleten, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában készült fényképsorozatai az egyszerű emberek életét választják témául. Képeivel hét alkalommal nyert World Press Photo-díjat.
Na Hong-jin
1974-ben született Dél-Koreában, és a Koreai Művészeti Akadémián végzett. A rövidfilmjeivel nemzetközi elismerést szerzett rendező első egész estés filmje, Az üldöző Cannes-ban debütált.
Naghi Nemati
1977-ben született az iráni Ardebilben. Iszfahánban, a Soureh Egyetemen szerzett rendezői diplomát 2004-ben. 1993 óta készített rövidfilmjeivel számos nemzetközi elismerést nyert.
Ruben Östlund
1974-ben született Svédországban. Filmes tanulmányait a Göteborgi Egyetemen végezte. Tagja egy olyan csoportnak, amely szélsőséges formai újításokkal, árnyalt elbeszélésmóddal, az egyén és a modern társadalom viszonyának újszerű ábrázolásával megváltoztatta a svéd film arculatát.
André Øvredal
1973-ban született Norvégiában. A kaliforniai Brooks Foto- és Filmművészeti Intézetben szerzett BA képesítést, és itt készítette el társrendezőként az iskola történetének első játékfilmjét. Azóta elsősorban reklámfilmekkel foglalkozik (Norvégia egyik legsikeresebb reklámfilmrendezője csaknem kétszáz munkával maga mögött), illetve díjnyertes rövidfilmeket is készített. A trollvadász az első nagyjátékfilmje.
Tristan Patterson
Miután elvégezte tanulmányait a Yale Egyetemen, elkezdett dolgozni az első és egyetlen amerikai Dogma 95-filmen (Harmony Korine: Julien Donkey-Boy). Írt forgatókönyveket a Disney-nek, a Foxnak és a Warner Brothersnek; pillanatnyilag Tony Scottnak írja az American Cigarette-et. A jelenleg Los Angelesben élő Pattersonnak a Sárkányölő az első rendezése.
Julian Roman Pölsler
1954-ben született egy stájerországi faluban Ausztriában. A bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetem film és televízió szakán, illetve a Művelődésszervezői Intézet Max Reinhardt szemináriumán tanult. 1982 óta rendez filmeket és tévéfilmeket, 2006 óta pedig operaelőadásokat is, de egyetemi oktatóként is dolgozik.
Michael Rapaport
1970-ben született New Yorkban. Színész, szerepelt többek közt a Tiszta románcban, a Hatalmas Aphroditében, a Jóbarátokban és A hatodik napon című filmben. A Beats Rhymes & Life az első dokumentumfilmje.
Edmon Roch
Újságíró, művészettörténeti doktorátussal rendelkezik. Számos produkcióban dolgozott forgatókönyvíróként, produceri munkái között pedig olyan filmeket találunk, mint a Hét év Tibetben vagy A diszkó végnapjai. Öt rövidfilmnek volt írója, producere és rendezője; a Garbo, a kém az első egész estés rendezése.
Alexandra Roxo
Broolynban élő fotóművész és filmkészítő. Művészeti tanulmányai után Portlandben és Seattle-ben élt, fotóit és kísérleti filmjeit több kiállításon is bemutatták. Miután visszaköltözött New Yorkba, több film készítésében vett részt különböző alkotói szerepkörökben. Mary Marie című első nagyjátékfilmje után elkészítette első saját rövidfilmjét is.
Szimler Bálint
1987-ben született. Itt vagyok című rövidfilmje nemcsak a 41. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díjában részesült, de meghívták Cannes-ba is, sőt 2010-ben az Európai Filmdíjakért is versenyben volt.
Ramon Térmens
Katalóniában, Bellmunt de Segarrában született. 2005-ben a Joves című filmmel debütált, melynek társíró-rendezőjeként három Ciutat de Barcelona-díj (a korábbi Gaudí-díj) győztese is lett. 2010-ben Victor H. Tornerrel megalapította saját produkciós és forgalmazó társaságát, a Segarra Filmst, amellyel 2011-ben a többszörös Malagai Fesztivál-díjas Katalónia über alles!-t is készítették.
Joachim Trier
Dán-norvég filmrendező, 1974-ben született Koppenhágában. 2006-os bemutatkozó filmje, a Szerzők számos díjat nyert különböző nemzetközi filmfesztiválokon, például Torontóban, Rotterdamban, Kalovy Varyban.
Pierre-Yves Vandeweerd
Liège-ben született, 1969-ben. Belga filmrendező, munkái dokumentumfilmek, melyeknek legnagyobb részét Afrikában forgatta. A valóssággal való egyfajta találkozásból adódva munkái kisérletet tesznek az emberek és a világ, az egyedi és az univerzális történetek egybefonására. Egyszerre esztétikai, filozófiai és politikai filmjei felfedezések a világról és annak veszélyeiről.
Tom Waller
1974-ben született Bangkokban thai buddhista édesanya és ír katolikus apa gyermekeként. Egy angliai bencés középiskola diákja volt, majd a leedsi filmfőiskola (Northern Film School in Leeds) elvégzése után megrendezte első nagyjátékfilmjét; ezután visszatért Thaiföldre és számos független filmnek lett a producere. A rendezéshez 2010-ben kanyarodott vissza a Gyilkosság és lelki békével, amely egyúttal első thai nyelvű filmje.
Paul Weitz
1965-ben született New Yorkban. Első három filmjét öccsével, Chris Weitzcel közösen rendezte. Chris Weitzcel és Peter Hedgesszel együtt Oscar-jelölést érdemelt az Egy fiúról forgatókönyvéért, amit Nick Hornby azonos című regényéből írtak. A rendezés mellett producerként és forgatókönyvíróként is dolgozik.

KeSzCsSzVa
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829

.

goethe
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2020 Kapcsolat » powered by proaction »