20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

A FESZTIVÁLRÓL


Fesztiválra járni jó.
 
Csábíthat egy plakát, lenyűgözhet a szpot-film, zavarba ejthet egy program gazdagsága és összetettsége. Izgalmasak az apró részletek, milyen pólóban vannak az önkéntesek, mit mond, aki köszönti a nézőket, milyen válaszokat adnak a vendégek a filmek után. Hol kell bekapcsolni a tolmácskészüléket, merre a fő- és merre a mellékhelyiség. Mennyi a kávé, mikor kezdődik az ír buli, és hol lesz a cseh filmhez cseh sör? Hogy oszthattak be egy időre két ilyen filmet? Amikor végre már a moziban bent, élvezni, ahogy megtelik nézőkkel. Látni, hogy ki hova ül, bekiabálás: ott középen van még hely? Az a misztikus hatás, amikor kialszik a teremfény, és elkezdődik a vetítés - újra és újra megismétlődik.

„..amióta a filmművészet keresi önmagát, és időnkét magára talál, az általa létrehozott és ma már hatalmas tömegű műalkotás valóban új világmindenséget nyit meg az emberek előtt: a film univerzumát. A tornác: a vetítőterem. Az ajtó: a filmvászon négyszöge. Túl az ajtón pedig a világ: Egy világ, amely kétségtelenül számos vonzásában hasonlít a valódi világhoz, ugyanakkor azonban mélyen különbözik is tőle néhány kisebb számú, de alapvető jellegzetesség révén.” –írta Étienne Souriau.

Immár huszadik alkalommal indítjuk útjára a főváros nemzetközi filmfesztiváljának programját.
Ez alkalmat ad az ünneplésre, a visszatekintésre és az előrenézésre. Meglepetésekre, varázslatra és
ajándék találkozásokra a filmekkel, alkotóikkal és a közönséggel.

A művek azért készültek, hogy megnézzék őket, és idei válogatásunkra meghívunk mindenkit,
hogy gondolatvilágukon, érzékszervein keresztül szabadon járjon keljen a filmuniverzum világában.

A 20. Titanic Filmfesztiválon 61 egészestés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség 5 helyszínen.

Az idei programot ajánlom azoknak, akiket kicsit is érdekel a valódi világ és a filmuniverzum különbözőségének „néhány kisebb számú jellegzetessége”.

És szeretném dedikálni mindenkinek, aki az elmúlt 20 év során bármilyen módon is segítette ezt az erőfeszítésünket.

Fesztiválra járni jó!

 

Horváth György

fesztivál igazgató

 KeSzCsSzVa
25262728293031
01020304050607
08091011121314
15161718192021
.

   
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2020 Kapcsolat » powered by proaction »