20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

RENDEZŐK


Rufus Norris

Díjnyertes brit színházi rendező, aki színészetet tanult a híres RADA-n, mielőtt rendezéssel kezdett el foglalkozni. 2001-ben elnyerte a legjobb ígéretes kezdőnek járó Evening Standard Díjat az Afore Night Came című darab rendezéséért a Young Vic színházban. 2009-ben Norris első filmjét, a feleségével, Tanya Ronderrel, közösen írt King Bastardot a BBC filmrészlege finanszírozta. Ugyanebben az évben  a Death and the King's Horseman darabot rendezte, amelyet az Olivier Theatre tűzött műsorára. 2011-ben Damon Albarnnal közösen állította színpadra a Doctor Dee című darabot a Manchesteri Nemzetközi Fesztivál számára.

Paul Thomas Anderson

A mozi gyermekeként Anderson az iskola után azonnal filmezni kezdett, és 25 éves korára megrendezte első játékfilmjét A szerencse zsoldosai címmel. Boogie Nights című munkája nagy vihart kavart, a Magnólia pedig elismerést hozott. A nagyszabású Vérző olaj, főszerepében Daniel Day-Lewis-zal nyolc Oscar-jelölést kapott, kettőt Anderson, a legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban.

Stanley Kubrick
Született 1928-ban New Yorkban. Első nagyjátékfilmjét a Félelem és vágyat 1953-ban készítette. Híres volt perfekcionizmusáról, a filmgyártás minden területére kiterjedő érdeklődéséről és elmélyüléséről. Munkái megannyi műfajban lettek mérföldkövek, és Steven Spielbergtől Gaspar Noéig rengeteg rendezőre voltak hatással. 1999-ben halt meg szívrohamban. Rajongói nemcsak művei, de személye köré is kultuszt építettek.
Lenny Abrahamson

Írországban, Dublinban született. Fizikát és filozófiát tanult a dublini Trinity College-ban, ahol rövidfilmeket is elkezdett készíteni.

Kari Anne Moe

1974-ben született, és az oslói Film és TV Akadémián végezte tanulmányait, illetve a Volda University College dokumentumfilmes szakán. 2005-ben elkészítette első dokumentumfilmjét, a Tambourine Mant, amelyet számos fesztivál vetített Norvégiában és külföldön. 2007 óta dolgozik a Sant & Usant stúdiónál mint rendező és producer. Legutóbbi filmje, a Salesman 329 2011 áprilisában jelent meg, és elnyerte a Bergeni Nemzetközi Filmfesztivál rövid dokumentumfilmes díját. Az Oroszlánszívűek az első egész estés filmje.

Rodney Ascher

Rodney Ascher filmjeit a San Francisco-i Museum of Modern Artban, a George Eastman House-ban, és a Brooklyn híd alatt is vetítették. Zsánereket összemosó munkái között említhetünk számtalan rövidfilmet és zenei videót. Los Angelesben él tehetséges feleségével, okos gyerekükkel és egy gyönyörű macskával.

Alekszej Andrjanov

Orosz filmrendező, 1976. október 22-én született. Forgatókönyvírásból (Gerasimov Institute) és filmrendezésből diplomázott (Higher Courses of Screenwriting and Directing). 2009-ben pedig tévé- és filmrendezői szakirányon szerzett diplomát. Három rövidfilmet készített. A Spion az első nagyjátékfilmje.

Óskar Thór Axelsson

Oskar Thor Axelsson az NYU filmszakán szerezte diplomáját 2006-ban. Ezt megelőzően alapítótagja volt a ma már Kapital néven működő Those Two Films nevű izlandi filmipari cégnek, amelynek ma is résztulajdonosa, és amelynek több mint 60 reklámot írt és rendezett. Amíg az NYU-ra járt, Oskar 7 rövidfilmet készített, köztük a Behind The Eightball című imázsfilmet, az egyiket a mindössze három közül, amelyet Axe/Unilever, a NYU filmszaka és a Stern School of Business közösen szponzorált.

Kevin Barker

Barker zenészként kezdte a karrierjét, és többek között a Carnegie Hallban is játszott Devendra Banharttal és Joanna Newsommal. A Columbia Film Schoolra járt. Ő szerezte a Gabi on the Roof in July című film zenéjét, amelyben szerepelt is. Brooklynban él, az Elbocsátó szép szavak az első nagyjátékfilmje.

Mikhail Brasinszkij

Brasinszkij volt kalauz a szibériai vasútvonalon, pincér egy török étteremben, DJ a New Orleans-i Bourbon Streeten és filmtanár több New York-i egyetemen, mielőtt 1999-ben Moszkva legnépszerűbb programmagazinja, az Afisa filmrovatának vezetője lett. Több mint ezer cikket és két könyvet jegyez filmes témában, amelyek Oroszországban és az USA-ban jelentek meg. 1994-től 2002-ig a Variety International Film Guide oroszországi tudósítójaként dolgozott.

Chris Brennan

Producer, A város kulcsai a rendezői debütálása. Korábban a Who's there? című rövidfilm producere volt, amelynek forgatásához a lakását bocsátotta rendelkezésre. 

Poull Brien

A Northwestern Egyetem Rádió, Televízió és Film programján végzett Brien jelenleg Brooklynban él. Reklámfilmek rendezőjeként számos témáról forgatott az egészségügy, ingatlanok és italmárkák kapcsán. Rövidfilmjeit és dokumentumfilmjeit olyan fesztiválok vetítették, mint az SXSW és a Tribeca, és tévében is láthatóak voltak.

Shane Carruth

A dél-karolinai Myrtle Beach-ben született, és a Stephen F. Austin State University hallgatója volt. Első játékfilmjét, a Találmányt a Sundance Filmfesztiválon mutatták be 2004-ben, ahol elnyerte a zsűri fődíját az amerikai játékfilmes kategóriában. Carruth, aki szakmáját tekintve szoftver mérnök, és matematika diplomája is van, filmjeinek vágója, operatőre, forgatókönyvírója és főszereplője is.

Mel Cannon

Legfőképp a kamera közelében tevékenykedik. 1987-től több tucat film stábjában dolgozott világosítóként, bühnésként, a gyakorlatban tanulta meg a filmkészítést olyan rendezők közelében, mint Wes Anderson, Michel Gondry vagy Sam Raimi.

Lisa Barros D’Sa

Az Észak-Írországban született Lisa Barros D’Sa angol irodalmat tanult Oxfordban, majd forgatókönyvírásból szerzett Master fokozatot a londoni University of the Arts hallgatójaként. Számos novellája jelent meg, dolgozott játékfilmek fejlesztésén, közösen írt és rendezett két rövidfilmet Glenn Leyburnnel.

Dima Dubson

A Fehéroroszországban született rendező New Yorkban él. Dubson a DowntownTV.com gyártásvezetőjeként dolgozott, itt találkozott Adam Greennel egy interjú alkalmával. A Minor Love albumhoz már közösen forgattak videoklipeket.

Aku Louhimies

Díjnyertes finn rendező és forgatókönyvíró. Filmjét, a Naked Harbourt több Jussi Awardra (Finn Film Díj) jelölték, és a finn mozikban és a fesztiválokon is nagy sikere volt. Louhimies több játékfilmet rendezett, többek között; Lovers and Leavers (2002), Frozen Land (2005), Man Exposed (2006) és Tears of April (2008). Mindemellett a többszörös díjnyertes televíziós sorozat, a Fragments rendezője. 2004-ben a Finn Filmrendezők Társasága az év rendezőjének választotta.

Christian Sønderby Jepsen

1977-ben született Dániában, a Dán Nemzeti Filmiskolán végzett tévés dokumentumfilm-szakon 2007-ben. Side by Side című, 2008-as dokumentumfilmjét számos fesztivál vetítette, beleértve a Torontói Hot Docs fesztivált, és Indianapolistól Reykjavíkon át Lipcséig több díjat is nyert

Fredrik Stanton

A Columbia Daily Spectator egyetemi újság egykori elnökeként és kiadójaként, majd egy szokatlan és sikeres diplomáciai témájú könyv szerzőjeként fordult Stanton a filmezés felé. De volt választási megfigyelő Örményországban, Grúziában, Boszniában, Koszovóban és Azerbajdzsánban. A Felkelés az első filmje.    

Eve Wood

Televíziós munkáit követően Wood a hetvenes-nyolcvanas évek sheffieldi underground zenei színterének és olyan együtteseinek hatása alá került, mint a Human League és a Cabaret Voltaire. Utóbbiakról szól a 2001-es Made in Sheffield. Új filmje ugyanezen nyomon haladva meséli el a Pulp történetét.

Jon Wright

Filmezést és angol irodalmat tanult a University of East Anglia hallgatójaként. 2009-ben készítette el Tormented címmel első játékfilmjét. Wright karrierjét videoklipek és reklámok rendezésével kezdte. The Librarian’s Dream című rövidfilmje megnyerte a BBC Talent Competitiont, és számos külföldi televíziós csatorna is megvette.

Glenn Leyburn

Az Észak-Írországban született Glenn Leyburn grafikusként tett szert széleskörű ismertségre, elsősorban a zeneiparban főként a filmzenéiről ismert David Holmes partnereként. Számos videoklip rendezője és művészeti vezetője volt.

Robert Sedláček

Az 1973-ben született Robert Sedláček a híres prágai filmiskola, a FAMU dokumentumfilmes szakán végezte tanulmányait. Többtucatnyi dokumentumfilmet készített, és munkájában hasznosította riporterként szerzett tapasztalatait is. A Produkce Martin Procházka produkciós cég társtulajdonosa, amely nem csak az ő, hanem Karel Vachek rendező filmjeinek gyártásával is foglalkozik.

Gustave Kervern és Benoît Delépine

Benoît Delépine (1958) és Gustave Kervern (1962)
A szakmát 15 éves televíziós munkájuk alatt sajátították el, mindketten jeleneteket  írtak és adtak elő. 11 évvel ezelőtt találkoztak, első közös munkájukban, az Aaltrában egy, a világunknak manapság a mozikban ritkán látható oldalát szerették volna megmutatni. Delépine a filmes, tévés munkái mellett képregényeket is írt.

Jaron Henrie-McCrea

Indianapolisban született és nevelkedett. A Ball State University-n szerezte diplomáját telekommunikációból. 2005-ben Knock Knock című filmjéért aranyérmet kapott az éves Diák Oscar-díjkiosztón. Több díjnyertes rövidfilmet és reklámot írt és rendezett. 2010-ben forgatókönyvírásból diplomázott a Columbia University-n. A Pervertigo az első nagyjátékfilmje.

Joshua Oppenheimer

1974-ben született Texasban. Több mint tíz éven át foglalkozott halálbrigádokkal és áldozataikkal, hogy megvizsgálja a politikai erőszak és társadalmi megjelenése kapcsolatát. A Harvardon és a londoni Central St. Martin egyetemen tanult. Jelenleg a UK Arts and Humanities Research Council kutatója.  

Rob Grant

A kanadai Vancouverben született. Első filmes próbálkozásai még gyermekkorában indultak apja munkahelyi kézikamerájával. True Hype Productions néven céget alapított, és 12 000 kanadai dollárból, egy 16 mm-es kamera meg néhány barát segítségével 2006 nyarán leforgatta első játékfilmjét. A Yesterday elkészítése során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva készült el  második játékfilmje, amit íróként, vágóként és rendezőként is jegyez.

Ciarán Foy

A National Film School of Ireland végzőseként Ciarán Foy rövidfilmjével, a The Faeries of Blackheath Woods-zal (2006) rögtön 9 díjat nyert meg. A Citadella az első nagyjátékfilmje, jelenleg számos projekten dolgozik.

Whit Stillman

1952. január 25-én született. Amerikai író-rendező, aki a városi felső tízezer gúnyos hangvételű ábrázolásáról híresült el. Mivel apja demokrata politikus, ő pedig a Harvardra járt, pontosan tudja, miről beszél. Leginkább az 1990-ben készült Metropolitan – Azok a New York-i báléjszakák című filmjéről ismert, melynek forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölték.

Øystein Karlsen

Karlsen a norvég DAG című népszerű tévésorozat író-rendezőjeként vált ismertté, melynek első és második évada is igen sikeres volt. A kritikusok is lelkesen nyilatkoztak róla, elbűvölte őket Karlsen sötét, ugyanakkor mégis meleg és abszurd humora, és az az innovatív stílus, melyben a húsz epizódból álló sorozatot elkészítette.

Laura Way

Az ígéretes színésznőt a Tudorok és a Dublini doktorok című sorozatokban már láthattuk, de íróként és producerként is kipróbálta magát. Színészként instruálta már többek közt Sam Neill, Gerard McSorely, Neill Jordan. Két rövidfilmet írt és rendezett: Sugar Stick (2009) és Jonny Boy (2011).

Ian Palmer

Palmer egyaránt dolgozott az ír és az amerikai audiovizuális iparban, de igazán megszállottan az ír nomád cigányok, az Irish Travellers életének megörökítése érdekelte. A Blöffből ismert figurák valóságos megfelelőit 12 éven át követte kamerájával, első dokumentumfilmjének is ők a főszereplői.

Axel Petersén

Axel Petersén a cseh FAMU és a Svéd Művészeti Akadémia hallgatójaként tanult filmezést. Legutóbbi, The Tracks of My Tears 2 című rövidfilmjét a Velencei Filmfesztiválon mutatták be 2011-ben. Korábbi rövidfilmjét, A Good Friend of Mr World címűt a Guldbagge Fesztivál legjobbjai közé nevezték.  Az Avalon az első játékfilmje, melyet 2011-ben Torontóban mutattak be, és elnyerte a kritikusok Fipresci-díját.

Jesper Ganslandt

1978-ban született a svédországi Falkenbergben. Autodidakta filmes, számos videoklip és rövidfilm alkotója, aki televíziós rendezőként és vágóként is dolgozott. Első nagyjátékfilmjét, az önéletrajzi jellegű Farväl Falkenberget a világ számos országában vetítették.

Marteinn Thorsson

A Reykjavikban született Marteinn a torontói Ryerson University filmszakán diplomázott. Azóta televíziós drámák, vígjátékok, dokumentumfilmek, varieték, reklámfilmek és videóklipek sorát rendezte, valamint producerként dolgozik. Marteinn eddig 5 PROMAX díjat nyert azzal a promóciós filmmel, amelyet még Torontóban készített. Ő és Jeff Renfroe írta és rendezte a One Point O c. játékfilmet, amelyet a 2004-es Sundance Filmfesztivál zsűrijének nagydíjára jelöltek, és amelyet a világ 43 országában mutattak be.

Matti Kinnunen

A Helsinki Művészet & Design Egyetemen és a Berlini Filmakadémián tanult rendező egy ír forgatókönyvíró workshopon csiszolta tovább tudását. A közönség és a kritikusok által egyaránt kedvelt, sikeres drámasorozatot írt és rendezett a finn televízió-csatornáknak. A Miss Blue Jeans Kinnunen második egészestés játékfilmje.

David Ondříček

Prágában született 1969-ben. Filmes karrierjét gyerekszínészként kezdte. 1988 és 1993 között dokumentumfilmezést tanult a Prágai Filmakadémián (FAMU). Többek közt a Dalai Lámáról is forgatott dokumentumfilmet, Om címmel.

Anne-Grethe Bjarup Riis

Az 1965-ben született sokoldalú tehetség szerepelt Lars von Trier Idióták című művében, de láthattuk Niels Arden Oplev, Ole Bornedal és mások filmjeiben is. Színészi pályája mellett regényeket ír, és képzőművészként is jelentős múlttal rendelkezik. Színészetet tanít, számos napilap újságírója, rendszeres résztvevője televíziós műsoroknak.  Cikkeket ír a Mama című havilap számára, zenét szerez, előadásokat tart az Art People kulturális hálózat és kiadó szervezésében. Három gyerek édesanyja.

Olmo Omerzu

1984. november 24-én született Ljubljanában. 2001 és 2003 között a Stripburger nevű, elismert képregénymagazin szerkesztője volt. Első képregénye 2004-ben jelent meg, és ebben az évben kezdte tanulmányait a Prágai Filmiskola filmrendező szakán, ahol 2011-ben végzett.

Matthew Petock

1986-ban született a virginiai Richmondban. New Yorkban, a tekintélyes Tisch School of the Arts-ban tanult filmrendezést. 2008-ban visszatért Richmondba,  hogy leforgassa Jackson Ward című rövidfilmjét. A szintén szülővárosában játszódó Egy kicsit közelebb című első játékfilmjét több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatták.

James Ponsoldt

James Ponsoldt Georgia államban nőtt fel, és a Columbia University’s Graduate School of Filmen végzett. Nagyjátékfilmjei az Off the Black (2006) és a Szárazon (2012).

Dan Salitt

1955-ben született Pennsylvaniában az Egyesült Államokban. Jelenleg New Yorkban filmes és forgatókönyvíró. Filmkritikákat írt több lapba is (Los Angeles Reader, The Chicago Reader, Slate, Wide Angle, Senses of Cinema, Nashville Scene, Minneapolis City Pages).

Zdeněk Jiráský

1969-ben született a csehországi Jičíně-ben (ahol Rumcájsz is élt). A prágai FAMU Forgatókönyv és Dokumentumfilmes szakán szerzett diplomát 2004-ben. Harminc dokumentum- és tévéfilmet rendezett. A Kutyatej az első játékfilmje.

Petr Nikolaev

1957-ben született Prágában. Ő nyerte el a legelső Maxim-filmdíjat, amit a legjobb diákmunkának ítélnek oda. Diploma után Franciaországba ment, ahol eleinte fagylaltárusként, plakátragasztóként és szobafestőként dolgozott. Nagyjátékfilmes debütálása 1997-ben a Michal Viewegh bestsellere adaptációjaként forgatott Varázsos évek pórázon volt.

Gary King

2009-ben készítette New York Lately című bemutatkozó játékfilmjét. Mivel King több filmes műfajban is otthonosan mozog, a Fearmakers őt bízta meg a Dismal (2009) című horrorfilm rendezésével. Az ő munkája a Death of the Dead (2011) című zombi akciókomédia is. Hogyan írjunk Joe Schermann-dalt című filmje 2012-ben a tekintélyes a londoni Raindance Filmfesztivál fesztiváldíjáért küzdött.

Emmett Malloy

Emmett Malloy Los Angeles közepén nőtt fel egy hatalmas és szórakoztató családban, ami azonban  messziről kerülte a szórakoztatóipart. A családi tehetségkutatók felértek az intézményes filmes tanulmányokkal. Ő és fivére, Brandon (The Malloys név alatt) egy tucat videót rendezett olyan zenekaroknak mint a Metallica, Oasis, Blink 182, The Black Eyed Peas, The White Stripes vagy a The Vampire Weekend.

Ryan Smith

A Tennesse állambeli Nashville-ben született és nevelkedett Ryan Smith-t már gyerekkorában elvarázsolta a történetmesélés. 2004-ben többedmagával megalapította Seabourne Pictures nevű cégét Nashville peremvárosában, Franklinben, játékfilmek gyártása céljából. A rákövetkező években számos zenei klipet és rövidfilmet készítettek, többek között a Relapse és Devil’s Shoestring című etűdöket, amiket Smith írt és rendezett. 2009-ben Smith belefogott első nagyjátékfilmjébe, az Afterbe, és három éven át dolgozott rajta.

Sara Sugarman

Rhylben, Észak Walesben nőtt fel. Évekig színészkedett, de 1990-re jött rá, hogy inkább rendezne, ezért elvégzett egy filmes iskolát 1995-ben. Rendezői bemutatkozása a Lökött tehenek (1999) című vígjáték, utána az Ízig-vérig Annie Mary-t (2001) már egyszerre írta és rendezte. A főszerepet Rachel Griffiths alakította, és a filmet jól fogadták. Sugarman megnyerte vele a legjobb forgatókönyvnek járó Film Discovery Jury Awardot a U.S. Comedy Arts Fesztiválon.

Sophie Blondy

Filmes karrierjét színészként kezdte 1986-ban, a Paulette, la pauvre petite milliardaire című filmmel. Számos további filmben szerepelt, de közben dokumentumfilmeket is készített. 2000-ben írta és rendezte első játékfilmjét Elle et lui au 14ème étage címmel. A Morning Star második játékfilmje.

Chioke Nassor

Társírója és rendezője a Gina Gershon Sex Tape című filmnek. A Goldfish Pictures írója, ahol televíziós show-műsorok és nagyjátékfilmek anyagán dolgozik. Nagyjátékfilmes bemutatkozása a Hogyan kövessünk idegeneket?.

Pip Piper

Piper 2006-ban alapította a Blue Hippo Media nevű cégét Rob Taylorral, hogy a növekvő számú, nagyobb filmes projektek elkészülését támogassa. A cég ma már nemzetközileg elismert, díjnyertes filmes intézmény, mely dokumentum- és játékfilmeket egyaránt készít.

Jesse Vile

Jesse philadelphiai filmes cégeknél dolgozott a kétezres évek elején, mielőtt Londonba költözött, hogy játékfilmek fejlesztésében vegyen részt. Később a Raindance Film Festival producere volt három éven keresztül. Számos rövidfilm és imázsfilm rendezője és producere, melyeket amerikai és brit fesztiválokon vetítettek. A Jason Becker: még élek az első nagyfilmje.

Ben Drew (Plan B)

Ben Drew a londoni Forest Gate-ben élő angol rapper, énekes-dalszövegíró, színész és rendező. Michelle (2008) című első rövidfilmjében Adam Deacon és Skrein is szerepelt. Chase&Status-szal közös munkában készítette a Pieces című zenés klipet. Az iLL Manors – Rázós környék forgatását 2010-ben kezdte. Több filmben szerepelt színészként is: Adulthood (2008), Harry Brown (2010), 4.3.2.1. (2010), The Sweeney (2012).

Justin Benson és Aaron Scott Moorhead

Justin Benson (társrendező, író)
San Diegóban nőtt fel. Alig fejezte be a középiskolát, felfedezte magának a filmkészítést, amivel kitűnt főiskolai társai közül. A UCLA elvégzése után írt, rendezett, és szinte minden egyes munkát kipróbált, ami a filmiparban létezik.
 
Aaron Scott Moorhead (társrendező)
Moorhead a floridai Tarpon Springs-ben nevelkedett. Már gyerekként VHS-re forgatott filmeket, az első egészestés darab rendezésekor még csak 19 éves volt. Imádja a kockáztató, nem alibizős filmeket. Az FSU Film School elvégzése óta a filmkészítés vizuális oldalával foglalkozik, dolgozott operatőrként, rendezőként, fénymegadóként és vizuális effektekért felelős szakemberként is.

Mira Fornay

1977-ben született Szlovákiában. A prágai FAMU-ban és az angliai National Film and Television Schoolban tanult. 2004-ben szerezte diplomáját. 2005-ben kiválasztották az iráni filmrendező Abbas Kiarostami workshopjára. Bemutatkozó filmje, a Rókák (2009) a Velencei Filmfesztiválon került bemutatásra, és Rotterdamban is játszották. A Kutyám, Killer a második filmje.

Pen-ek Ratanaruang

Az 1962-ben Bangkokban született rendező a mai thaiföldi film egyik legfontosabb alakja. A New York-i Pratt Institute-ban tanult művészettörténetet. Fun Bar Karaoke (1997) című első filmjét a Berlini Filmfesztiválon mutatták be. Az Utolsó élet az Univerzumban (2003) című filmje főszerepét játszó Tadanobu Asano elnyerte a legjobb színészi alakítás díját a Velencében. 2003-ban ez az alkotás képviselte Thaiföldet az Oscar-versengésben, és meghívást kapott a Berlini Filmfesztivál versenyszekciójába is.

Cate Shortland

Az ausztráliai Temurában született. A sydney-i egyetemen folytatott művészeti tanulmányokat, majd az Australian Film, Television and Radio Schoolban szerzett rendezői diplomát. Bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Cigánykerék (Somersault, 2004) szerepelt a Cannes-i Filmfesztiválon. A Lore (2012) második játékfilmje.

Szergej Loznyica

A belorussziai Baranoviciban született 1964-ben. 1996 óta 11 dokumentumfilmet rendezett, melyekkel számos hazai és külföldi díjat nyert. Blokád (2005) címen az ostromlott Leningrádról készült archív felvételekből készített filmmontázst, ami többek közt a győri Mediawave-en is díjat nyert. 2010-ben My Joy című bemutatkozó nagyjátékfilmje több díjat nyert, és a Cannes-i Filmfesztiválon versenyprogramjában indult.

Prikler Mátyás

Pozsonyban született. A pozsonyi Színház-, Zene- és Filmművészeti Főiskola (VŠMU) játékfilmrendezői szakán szerzett diplomát. 2005 és 2006 között a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat. A 2009-ben készült Ďakujem, dobre – Köszönöm, jól azonos című rövidfilmjét 2010-ben beválogatták a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfoundation programjába. Az MPhilms produkciós iroda alapítója és vezetője.

Eva Nejman

1974-ben született Ukrajnában. A berlini Televíziós és Filmakadémián szerzett diplomát. Több rövid- és dokumentumfilm után 2007-ben rendezte A folyónál című első játékfilmjét. A Kupolás ház című második filmjét számos filmfesztiválon bemutatták.

Ricky Rijneke

Utrechtben tanult az University of the Artson, és itt szerezte meg MA diplomáját 2005-ben kép- és médiatechnológia szakon. Első rövidfilmjét, (Wing, a visszabeszélő hal) 2007-ben a Locarnói Filmfesztiválon mutatták be. Világszerte több filmfesztiválon is díjazták. A Csendesek az első nagyjátékfilmje. Ricky Rijneke nemcsak rendező, de forgatókönyvíró, vágó, fotós, grafikus és producer is.

Élie Wajeman

Az 1980-ban született rendező filmezést és drámát tanult, majd a FEMIS forgatókönyvíró szakának hallgatója lett. Fontosabb rövidfilmjei: Platonov, la nuit est belle (2005), és a Los Angeles (2007). Az Alija első nagyjátékfilmje, melyet Cannes-ban a Rendezők Éjszakája szekcióban mutattak be 2012-ben.

Johnnie To

Több mint ötven film rendezésével és producerelésével a háta mögött, melyeket a hongkongi új hullám időszakától egészen a mai napig készített, Johnnie To tulajdonképpen már intézménynek tekinthető Hongkongban és szerte a világban. Milky Way nevű produkciós cége, amelyet a filmjeiben gyakran közreműködő Wai Ka-faijal hozott létre 1996-ban, a hongkongi minőségi filmkészítés garanciájává vált a városállam Kínához való 1997-es visszacsatolása óta. Filmográfiája majd’ minden műfajt magába foglaló eklektikus gyűjtemény, alkotásaiban szinte minden nagy hongkongi sztár játszott már.

Julian Richards

Julian Richards a Dél-Walesben található Newportban született és nőtt föl. 1985-ben a Bournemouth and Poole College of Artban kezdte meg filmes tanulmányait. 1996-ban írta és rendezte meg első nagyjátékfilmjét, a Darklands-et, amely egy underground sátánista mozgalom sötét történetét meséli el. 2003-ban a producerkedés felé nyitott, megalapította a Prolific Films nevű céget, amellyel legyártotta a saját maga által rendezett miniköltségvetésű botrányfilmet, Az utolsó horror film című áldokumentumfilmet.


KeSzCsSzVa
25262728293031
01020304050607
08091011121314
15161718192021
.

   
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2020 Kapcsolat » powered by proaction »