Omega, Omega

Omega, Omega
Magyarország, 1982
Rendezte:

Rendező: Jancsó Miklós
Forgatókönyv: Hernádi Gyula
Operatőr: Márk Iván
Zene: Omega együttes
Szereplők: Omega együttes
Színes
72 perc

A film az Omega együttes 1982 novemberi koncertjéről készült a Budapest Sportcsarnokban. A zeneszámok közben az együttes tagjaival készült interjúk hangzanak el, amelyeket Hernádi Gyula, Jancsó barátja és gyakori szerzőtársa készít el.

„Az Omega, Omega nem pusztán rögzít egy koncertet. Nem szabályos koncertfilm. Nem egy együttes és a mozgalom történetére is utaló koncertfilm, mint Koltay Gáboré az Illésről. És nem is úgy akar többet mondani, mélyebben megérteni a jelenséget, mint a szociálpszichológiai, társadalmi, történelmi okokat kutató interjúk, sajtó- és filmpublicisztikák, dokumentumfilmek (ezekre is van a külföldiek mellett magyar példa is: Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmje). Jancsó sajátos művészi szemlélettel, az ennek megfelelő kompozícióval ábrázolja az Omega-koncertet, ezen keresztül a mai beatkultúrát, akár tudatos művészi intenciója volt ez, akár nem. Nem feloldja vagy elfedi, hanem látványosan kifejezésre juttatja a mai magyar beat ellentmondásosságát: a lázadást vagy kiúttalanságot, tanácstalanságot kifejező mozgalomból hivatalosan is elismert, díjakkal jutalmazott szórakoztatóipar lett.

Az Omega, Omega nem tartozik Jancsó legnagyobb, legjelentősebb művei közé. Alig több, mint melléktermék a pályáján, ironikus kritika egy társadalmi jelenségről. Éppen ezért árulkodik arról, hogy ha Jancsó közelít egy jelenséghez, akkor tehetsége és eredeti látásmódja bármilyen témát és műfaji sablont átformál.”  - Bárdos Judit

 

A filmet bevezeti Varga Balázs filmesztéta.


Vetítések:
KeSzCsSzVa
24252627282930
31010203040506
07080910111213
14151617181920


Get Adobe Flash player
.

   
© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2021 Kapcsolat » powered by proaction »